Virusi informatici


In ziua de astazi nu exista o persoana, care sa nu auzit despre virusi informatici. Ce inseamna virusi informatici vom incerca sa intelegem in acest articol. Deci, virusi informatici poti fi impartite in urmatoarele categorii:

Programe publicitare

Programe publicitare sunt programe, care pe langa functia sa principala, de asemenea arata bannere si tot felul de reclame pop-up. Astfel de mesaje publicitare uneori sunt destul de greu de ascuns sau dezactivat. Aceste programe publicitare se bazeaza pe comportamentul utilizatorului si sunt destul de problematice, din punct de vedere a securitatii sistemului.

Backdoor

Utilitare administrative ascunse permit ocolirea sistemului de securitate. Programul care ruleaza in modul ascuns ofera hackerului posibilitatea de a controla sistemul. Cu aceste programe backdoor se pot accesa datele utilizatorului cu caracter personal. Adesea aceste programe sunt folosite pentru a infecta calculatorul cu virusi sau pentru a instala programe malware fara cunostinta utilizatorului.

Boot virus

Acest tip de virus afecteaza sectorul de boot al unui hard disk. Virusii de acest tip inlocuiesc informatiile necesare pentru boot-area sistemului. Una dn consecintele acestui virus este imposibilitatea de a porni sistemul de operare.

Bot-net

Bot-net este o retea completa pe Internet, care este administrata de catre un atacator si compusa din mai multe calculatoare infectate, care comunica unul cu celalalt. Controlul unei astfel de retea este realizata prin utilizarea de virusi sau troieni care intra in sistem. In timpul functionarii acesti virusi nu se manifesta, doar asteapta comenzi de la atacator. Astfel de retele sunt folosite pentru trimiterea mesajelor spam sau atacuri DDoS pe servere. Interesant, utilizatorii de computere infectate pot sa nu-si dea seama ce se intampla in retea.

Exploit

Exploit – este un script sau program, care utilizeaza gauri specifice si vulnerabilitatile sistemului de operare sau a unui program. Astfel in sistem ajung programe, cu care se pot obtine drepturile de administrare.

Hoax (gluma, minciuna, farsa, pacaleala)

De mai multi ani utilizatorii de Internet primesc mesaje e-mail cu privire la virusii care se raspandesc prin e-mail. Astfel de mesaje sunt trimise cu scopul de a le trimite mai departe persoanelor din lista de contacte.

Capcane

Honeypot (vas cu miere) – serviciu de retea, care are sarcina de a monitoriza intreaga retea pentru a ataca, cand are posibilitatea. Un utilizator simplu nu-si dea seama ca exista un astfel de serviciu. In cazul in care un hacker monitorizeaza reteaua pentru gauri de securitate, acesta poate beneficia de serviciile oferite de o astfel de retea. Astfel se va face o inregistrare in fisierul de logare, precum si se va declansa automat alarma.

Macrovirusi

Macrovirusi – sunt programe foarte mici, care sunt scrise in limbajul macro. Aceste programe sunt distribuite doar prin documentele care sunt scrise chiar pentru aceasta aplicatie. Pentru activarea acestor programe este nevoie de rularea aplicatiilor si executarea fisierelor infectate.

Phishing

Atacatorul prin actiunile sale trimite un e-mail victimei potentiale, in care il roaga sa trimita informatii personale pentru confirmare. De multe ori este numele si prenumele, parole, coduri PIN de acces la conturi online. Utilizand datele furate, atacatorul poate efectua orice actiune in numele victimei.

Virusi polimorfici

Virusii polimorfici – sunt virusi care utilizeaza mascarea in procesul de lucru. In acest proces ei pot schimba propriul cod, astfel incat acestea sunt foarte greu de detectat, deoarece semnatura se modifica in timp.

Rootkit

Rootkit – este un set de programe care se instaleaza in sistem fara stirea utilizatorului, oferind in acelasi timp logarea ascunsa a infractorilor cibernetici.

Script-virusi si viermi

Aceste tipuri de virusi informatici se raspandesc in principal prin e-mail. Script-virusi folosesc limbaje de scripting pentru a se insera in script-urile noi create sau se raspandesc prin intermediul sistemului de operare. Adesea infectarea se produce prin e-mail sau prin schimbul de fisiere intre utilizatori. Vierme este un program care se reproduce, si in acelasi timip infecteaza alte programe. Viermi in reproducere nu pot face parte din alte programe, ceea ce le distinge dintre virusii informatici simple.

Troian

Troian sunt programe care ar trebui sa efectueze unele functii utile, dar dupa rularea acestor programe sunt efectuate actiune de alt caracter (distructiv). Troienii nu se pot multiplica, acest lucru este diferenta principala fata de virusii informatici.

Virusi informatici
5 (100%) 1 vote

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *