Verifica fisiere si site-uri de virusi online cu ajutorul VirusTotal 1


Daca niciodata n-ai auzit despre VirusTotal, atunci acest articol ar trebui sa fie util pentru tine – este unul din acele servicii, pe care trebuie sa-l stii. Eu l-am mentionat in cateva articole, de exemplu in scanner online VirusToatal. In acest articol voi explica detaliat ce si cum putem verifica in VirusTotal si cand trebuie sa ne folosim de aceasta oportunitate.
In primul rand, despre, ce este VirusTotal – este serviciu special online pentru verificarea fisierelor si site-urilor de virusi. Il detine compania Google, totul este gratuit, pe site nu vei vedea nici un fel de publicitate sau orice altceva ce nu are legatura cu functia principala.

Exemplu de verificare online a fisierului pentru virusi si pentru ce ar putea fi necesar

Cauza cea mai frecventa a aparitiei visurilor pe calculator – descarcarea si instalarea (sau doar inceperea) unui program de pe Internet. In acelasi timp, chiar daca ai antivirus instalat, iar descarcarea o faci de pe o sursa de incredere, asta nu inseamna ca totul este complet sigur.

De exemplu, la un articol de-al meu am primit un comentariu ca link-ul lasat de mine contine tot ce vrei, si nu ceea ce este nevoie. Desi intotdeauna verific ceea ce ofer. Problema a aparut din cauza ca site-ul, catre care am lasat link, s-a mutat. Sau, alt exemplu, cand poate fi utila o astfel de scanare – in cazul in care antivirusul tau raporteaza ca fisierul este infectat, iar tu nu esti de acord si crezi ca este o alarma falsa.

Off, o multime de cuvinte despre nimic. Orice fisier, cu marimea pana la 64 MB poti verifica online complet gratuit, utilizand VirusTotal, inainte de al rula. In plus, vor fi folosite simultat cateva zeci de antivirusi, printre care Kaspersky si BitDefender, si alti antivirusi cunoscuti si necunoscuti.

Sa incepem. Acceseaza https://www.virustotal.com/ – este versiunea in limba engleza, care arata astfel:

Verifica fisiere si site-uri de virusi online cu ajutorul VirusTotal

Tot ce ai nevoie, este incarcarea fisierului de pe calculator si sa astepti rezultatul testului. Daca anterior acelasi fisier a fost verificat, imediat vei obtine rezultatul testului anterior, iar daca vrei poti verifica inca o data.

Verifica fisiere si site-uri de virusi online cu ajutorul VirusTotal

Rezultatul verificarii fisieruli de virusi

Dupa aceea poti vedea rezutatul. In cazul in care in rezultat se spune ca fisierul este suspect (suspicious) in unul sau doi antivirusi, poate fi vorba ca in realitatea fisierul nu este foarte periculos si este marcat ca suspect pentru simplul motiv ca efectueaza o actiune nu tocmai normala, de exemplu, cu ajutorul lui se poate sparte o aplicatie. Iar in cazul in care rezultatul este plin de avertismente, atunci mai bine sa stergi fisierul din calculator si sa nu-l deschizi.

De asemenea, poti citi comentariile de la alti utilizatori, in cazul in care exista.

Verificarea site-ului de virusi cu ajutorul VirusTotal

Asemanator poti verifica prezenta codului malitios pe site-uri. Pentru a face acest lucru, pe pagina principala VirusTotal apasa butonul «URL» si introdu adresa.

Verifica fisiere si site-uri de virusi online cu ajutorul VirusTotal

Rezultatul verificarii site-ului de virusi

Acest lucru va fi util in cazul in care des ajungi pe site-uri, care iti sugereaza sa actualizezi browser-ul, sa descarci aplicatii sau iti spun ca calculatorul tau este infectat – de obicei, chiar pe aceste site-uri se raspandesc virusii.

Ca o concluzie, pot sa spun ca serviciul este foarte util, este de incredere, desi are unele neajunsuri. Cu toate acestea, cu ajutorul VirusTotal utilizatorul incepator va putea evita multe din problemele potential periculoase pentru calculator.

Verifica fisiere si site-uri de virusi online cu ajutorul VirusTotal
5 (100%) 1 vote

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “Verifica fisiere si site-uri de virusi online cu ajutorul VirusTotal