Sfaturi pentru o retea Wi-Fi securizata


Mai mult de un sfert dintre utilizatori pentru a accesa Internetul la domiciliu folosesc Wi-Fi, dar nu toti stiu cum sa protejeze reteaua de acasa si de ce este atat de important s-o faca.
Imagineaza-ti ca conexiunea Wi-Fi utilizata – este o usa de intrare. Pot spune cu siguranta ca ai vrea sa o incui cu un lacat sigur. O protectie similara are nevoie si reteaua ta.

Sfaturi pentru o retea Wi-Fi securizata

Daca reteaua ta fara fir nu este protejata, datele transmise sau primite prin ea pot fi interceptate. Vecinii, de asemenea, pot utiliza reteaua, ceea ce va reduce viteza de conexiune pe care o utilizezi. Protejand reteaua Wi-Fi, vei evita astfel de situatii, precum si vei proteja dispozitivele, conectate la ea.

Daca vrei sa afli cum sa maresti securitatea conexiunii Wi-Fi, urmeaza pasii de mai jos:

1. Verifica setarile de securitate curente a retelei Wi-Fi
Oaspetii tai, care au intrat in casa ta pentru prima data, trebuie sa introduca o parola pentru a accesa Internetul prin Wi-Fi? Daca nu, atunci reteaua ta nu este protejata. Dar chiar daca accesul la Internet se realizeaza printr-o parola, exista si alte modalitati de securitate, iar unele dintre ele sunt mai eficiente decat altele. Setarile Wi-Fi iti vor arata exact cum este protejata conexiunea. Cel mai probabil, sau nu este protejata deloc, sau utilizeaza protocoale WEP, WPA sau WPA2. Protocolul de securitate WEP este invechit, si nu trebuie sa ne bazam pe el. WPA este mai bun in comparatie cu WEP, dar cel mai bun este considerat WPA2.

2. Schimba setarile de securitate a retelei tale pe WPA2
Router wireles – este un dispozitiv care creeaza reteaua Wi-Fi. Daca pana acum nu ai avut instalat protocolul de securitate WPA2, acceseaza setarile router-ului pentru a activa aceasta functie. Pentru a avea acces la aceste setari utilizeaza manualul de utilizare a router-ului sau cauta manualul de utilizare a modelului tau pe Internet. Toate dispozitivele Wi-Fi fabricate incepand cu anul 2006 sunt compatibile cu WPA2. In cazul in care router-ul tau a fost fabricat mai devreme, iti recomand sa-l inlocuiesti cu un model care este compatibil cu WPA2. Acesta va oferi mai multa siguranta si iti va creste semnificativ viteza de conectare.

3. Seteaza-ti o parola personalizata pentru a proteja reteaua Wi-Fi
La pornirea WPA2 va trebui sa creezi o parola. Este important ca parola sa fie unica si sa contina un numar mare de numere, litere si simboluri, ca sa nu poata fi descifrata usor. Da parola doar persoanelor de incredere. Doar nu vei da cheile de la casa ta persoanelor necunoscute.

4. Protejeaza-ti router-ul, astfel incat nimeni sa nu poata schimba setarile
Creaza-ti o alta parola pentru router, diferita de parola pe care ai creat-o pentru reteaua fara fir. De regula, cand se vinde un router, pe acesta nu se pune o parola, sau sa folosesc un set de caractere de baza. Aceste parole sunt cunoscute de atacatori si le ofera sansa de a ataca reteaua, datele transmise si dispozitivele conectate. Parola poate fi schimbata in setari. Nu spune nimanui parola si asigura-te ca aceasta difera de parola pe care ai setat-o pentru reteaua Wi-Fi de la domiciliu (vezi punctul 3). Daca parola creata pentru retea si router sunt identice, oricine care cunoaste parola de la Wi-Fi va putea schimba setarile de router.

5. Daca ai nevoie de ajutor, citeste cu atentie instructiunile
Daca nu ai la indemana manualul cu instructiuni de la router, introdu numarul modelului in campul de cautare din browser. In cele mai multe cazuri aceste informatii vei putea gasi online. Daca nu – contacteaza producatorul dispozitivului sau furnizorul de Internet.

Uita-te la acest videoclip, pentru a afla despre pasi simpli, dar importante pentru a utiliza in siguranta Internetul.

Pentru a afla mai multe informatii despre cum sa te protejezi online, viziteaza site-ul “E bine de stiut”. Si urmareste noile postari despre securitate.

Sfaturi pentru o retea Wi-Fi securizata
5 (100%) 1 vote[s]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *