Review ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall 2016


Review antivirus gratuit ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall 2016. Produsul este o alegere excelenta pentru utilizatorii care nu doresc sa achizitioneze unul comercial.
Care este nivelul de securitate necesar pentru calculatorul tau? Ai nevoie de un produs cu caracteristici complete si zeci de module? Sau vei fi multumit doar de protectia antivirus si firewall? Daca esti adeptul abordarii minimaliste, ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall 2016 de la compania Check Point poate satisface nevoile tale. Firewallul integrat a primit titlul “Alegerea editorului”, iar protectia antivirus este o versiune licentiata a motorului Kaspersky.

Review ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall 2016

Anterior acest produs a fost considerat ca o solutie complexa. In prezent mai multe produse moderne includ firewall, printre acestea Webroot SecureAnywhere Antivirus (2015), McAfee AntiVirus Plus 2015 si Panda Antivirus Pro 2016. Astfel, ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall 2016 va fi analizat ca un antivirus gratuit, care contine firewall.

Aspectul produsului nu s-a schimbat prea mult de la versiunea anterioara. In fereastra principala sunt afisate trei panouri mari, care ofera acces rapid la antivirus (Antivirus), firewall (Firewall) si protectia datelor cu caracter personal (Identity & Data). ZoneAlarm Free Firewall 2016 include ultimele doua componente, si un link pentru instalarea protectiei antivirus.

Utilizatorii atenti vor observa o diferenta in comparatie cu versiunea de anul trecut. Initial programul de instalare schimba pagina de start si motorul de cautare din browser, si instala o bara de instrumente. Aceste modificari au fost optionale, doar ca la dezactivarea acestora utilizatorul primea un mesaj de avertizare, in care se spunea ca aceste masuri ajuta la mentinerea statutului gratuit al produsului. Versiunea 2016 a renuntat la schimbarea paginii de start, motorului de cautare si barei de instrumente, ceea ce va bucura pe multi utilizatori. Ar trebui sa tii cont ca protectia anti-phishing a fost integrata in bara de instrumente, iar acest lucru inseamna ca versiunea curenta nu poate bloca site-urile periculoase.

Rezultatele testelor controversate

Laboratoare de testare independente din intreaga lume supun produsele antivirus unor proceduri de evaluare. Rezultatele acestor teste ajuta la identificarea produselor, care ofera protectie buna. Ceea ce priveste ZoneAlarm, nu putem primi prea mult ajutor din partea laboratoarelor independente. Dintre sase laboratoare de testare doar Virus Buletin a evaluat eficacitatea produsului. ZoneAlarm a participat in 7 din ultimele 12 teste Virus Buletin si a primit certificatul VB100 in 5 dintre ele.

Check Point a integrat o copie licentiata motorului antivirus Kaspersky in ZoneAlarm, iar Kaspersky Anti-Virus (2016) obtine cele mai mari note in testele laboratoarelor independente. De fapt, laboratoarele sustin ca rezultatele lor corespund doar produsului testat, si nu copiilor licentiate. In orice caz, produsului gratuit ii lipsesc unele dintre functii avansate protectiei Kaspersky.

Probabil ZoneAlarm ar arata rezultate similare cu Kaspersky, daca s-ar testa separat.

Setarea antivirusului

Asa cum am spus, produsul gratuit nu contine toate nivelurile de protectie Kaspersky. Pentru a vedea componentele disponibile apasa pe butonul de setari pe pagina antivirusului, apoi apasa punctul Premium Protection. Functia cea mai importanta protectiei premium este monitorizarea web si protectia in cloud. Prima dintre ele permite ZoneAlarm Pro sa blocheze accesul la adrese URL cunoscute malware, in timp ce a doua completeaza baza locala cu baza de date din cloud. Actualizand la versiunea Pro de asemenea apare posibilitatea de a scana mediile de stocare din retea si fisiere din corespondenta e-mail.

Review ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall 2016

Timpul mediul necesar pentru o scanare completa a sistemului de testare, intre toate produsele testate este 33 de minute. ZoneAlarm de obicei ofera scanare completa si scanare imbunatatita, care scaneaza fisiere. Ultima a durat 45 de minute, desi scanarea ulterioara a durat aproximativ 10 minute. Unele produse reduc si mai puternic scanarea ulterioara. De exemplu, prima scanare Trend Micro Antivirus+ Security 2016 a durat 51 de minute, iar scanarea ulterioara a durat mai putin de 3 minute.

Blocarea excelenta amenintarilor malware

Componenta de protectie in timp real ZoneAlarm scaneaza toate fisierele in timpul citirei sau scrierei, chiar si la acces minim, cand Windows Explorer afiseaza fisierul. Actualizand la versiunea Pro apare posibilitatea de a seta scanarea doar la incercarea de deschidere sau rularea fisierului, sau selectarea modulului intelectual (Smart Mode), care utilizeaza reguli pentru scanare, daca este necesar. Cu toate acestea, nu s-a observat o incetinire vizibila a performantei sistemului cu setari implicite.

PCMag: Rezultatele testului de protectie impotriva programelor si link-urilor malware

Review ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall 2016

Accesand un fisier cu probe malware, ZoneAlarm imediat a inceput sa distruga amenintarile. Antivirusul a afisat o fereastra mare cu o notificare si continua sa adauge mostre malware in lista. In unele cazuri cu risc scazut, antivirusul a primit permisiunea de a elimina amenintarea. Dupa curatarea initiala a ramas doar un sfert din probe de testare.

Amenintarile ramase au fost rulate, si s-a monitorizat reactia ZoneAlarm.

In general, rezultatele sunt apropiate de Kaspersky, dar in unele cazuri produsul israelian a lucrat mai slab. Probabil acest lucru se datoreaza lipsei functiilor premium. ZoneAlarm a demonstrat o rata de detectie de 82% si a obtinut 8 puncte pentru blocare, ceea ce este un rezultat bun. Kaspersky si Panda Antivirus Pro au reusit sa detecteze 89% dintre amenintari si au obtinut cate 8,8 puncte pentru curatare.

Cel mai bun rezultat dintre produsele, testate cu setul actual de amenintari a demonstrat Bitdefender Antivirus Plus 2016, obtinand 9,3 puncte. Acesta este urmat de Trend Micro cu 9,1 puncte. In testul cu setul anterior de amenintari pe primul loc a urcat Webroot, care a adunat 10 puncte.

Versiunea gratuita ZoneAlarm nu include posibilitatea de a detecta si bloca site-urile periculoase. De fapt, produsul poate scana orice fisier descarcat pentru prezenta codului malitios. Pentru a testa eficienta blocarii fisierelor malware s-a folosit o colectie de link-uri periculoase, oferite de MRG-Effitas. ZoneAlarm a curatat 41% dintre fisiere descarcate, ceea ce este un rezultat bun. Kaspersky datorita principiului de protectie a putut bloca 58% dintre link-uri malware. Rezultatul cel mai bun in acest test ii apartine lui Trend Micro – 88% amenintari neutralizate.

Firewall impresionant

Alte functii componentei sunt identice cu firewallul gratuit de la ZoneAlarm.

Review ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall 2016

ZoneAlarm a primit titlul “Alegerea editorului” in categoria firewall personal independent. A protejat bine porturile de sistem impotriva atacurilor din retea si a rezistat atacurilor directe. Firewallul nu incearca sa blocheze amenintarile la nivel de retea – aceasta functie poate fi gasita in produse complexe, de exemplu, Symantec Norton Security sau Kaspersky Internet Security (2016).

ZoneAlarm de asemenea ofera control programatic conexiunii de retea. Pentru a minimaliza numarul de interogari pop-up, ZoneAlarm utilizeaza o abordare bidirectionala. In primul rand, produsul automat proceseaza acordurile pentru aplicatii, prezentate in baza de date extinsa. In al doilea rand, pe un nivel de protectie standard, firewallul nu afiseaza toate aplicatiile.

Pentru testare nivelul de sensibilitate a protectiei a fost ridicat la maxim. La acest nivel produsul a identificat si a blocat cu succes majoritatea amenintarilor folosite. Pentru o protectie optima se recomanda cel mai intalt nivel de protectie, cu scadere artificiala in timpul instalarii aplicatiilor noi.

Instaland ZoneAlarm utilizatorul primeste gratuit 5 Gb spatiu de stocare in cloud din partea partenerului Check Point – compania IDrive. Versiunea Pro IDrive a primit titlul “Alegerea editorului”. Versiunea gratuita include toate functiile versinii comerciale, doar ca este limitata la 5 GB, in loc de 1 TB.

Review ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall 2016

Protectia gratuita

Ar parea ca ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall 2016 ofera gratuit toate functiile de protectie detinatorului titlului “Alegerea editorului” Kaspersky Anti-Virus. In realitate nu este asa. ZoneAlarm nu contine unele functii de protectie si a demonstrat rezultate mai slabe in propriul test, in comparatie cu antivirusul Kaspersky. Laboratoarele independente nu includ antivirusul in programul de testare si nu putem spune, ca produsul licentiat va acumula puncte identice.

Chiar si luand in considerare aceste aspecte, ZoneAlarm include majoritatea functiilor de baza a protectiei Kaspersky si le combina cu un firewall performant, care a primit titlul “Alegerea editorului”.

Review ZoneAlarm Free Antivirus – Firewall 2016: Evaluarea PCMag

Review ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall 2016

Avantaje

  • versiunea licentiata a motorului Kaspersky
  • firewall performant
  • 5 GB spatiu de stocare in cloud
  • monitorizarea creditului
  • protectia datelor cu caracter personal

Dezavantaje

  • lipsa unor functii avansate Kaspersky
  • lipsa protectiei impotriva phishing
  • in timpul testului la nivelul maxim de protectie produsul a avut alarme false

Nota finala

ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall 2016 include protectie antivirus puternica de la Kaspersky si firewall performant. Produsul este o alegere excelenta pentru utilizatorii care nu doresc sa achizitioneze unul comercial.

Review ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall 2016
5 (100%) 1 vote

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *