Review Avira Free Antivirus (2017)


Review Avira Free Antivirus (2017). Caracteristici principale, avantaje si dezavantaje. Rezultatele testelor laboratoarelor independente si rating PCMag.
Compania Avira a fost fondata in anuul 1986. In ziua de astazi milioane de utilizatori din intreaga lume utilizeaza produsele companiei. O popularitate aparte are antivirusul gratuit Avira. Produsul obtine note mari in testele laboratoarelor independente si este oferit cu o colectie de instrumente suplimentare. Avand in vedere ca distributia este oferita gratuit, putem accepta scanarea lenta in timp real si la cerere.

Review Avira Free Antivirus (2017)

Fereastra principala a programului este realizata in culoarea alba si include un panou de culoare gri si cateva panouri suplimentare, care ofera informatii despre starea protectiei si ofera acces rapid la functii. De exemplu, in panoul “PC Protection” putem rula scanarea sau actualizarea, comuta protectia in timp real sau vedea detaliat optiunile de configurare.

Panoul “Internet Protection” este limitat in posibilitati. Fucntiile Web Protection, Mail Protection si Game Mode sunt de culoare gri si nu sunt disponibile in versiunea gratuita. Functia “Firewall” permite configurarea firewall-ului Windows.

Antivirus si echipa sa

Multe programe antivirus afiseaza informatii glisante in procesul de instalare, care explica caracteristicile produsului sau promoveaza aplicatii de la parti terte. Avira a dezvoltat acest concept si mai mult. Fiecare mesaj informativ prezinta posibilitatea produsul suplimentar Avira si ofera instalarea imediata acestuia. Sa analizam produsele oferite dupa ce vom face cunostinta cu caracteristicile programului antivirus.

Review Avira Free Antivirus (2017)

Diferite metode de scanare

Apasand butonul “Scan system” din panoul “PC Protection” va porni scanarea completa a sistemului. Scanarea completa sistemului de test a durat 2 ore si 15 minute, ceea ce este de trei ori mai mult decat timpul mediu si este intr-un fel un record. Scanarea intr-adevar este foarte lenta. In plus, multe produse optimizeaza scanarile ulterioare prin eliminarea fisierelor de incredere scanate anterior. Aceasta abordare o aplica AVG AntiVirus Free – scanarea ulterioara a sistemului de test a durat aproximativ 1 minut. Avira nimic nu face in aceasta privinta – scanarile ulterioare au durat la fel de mult.

Review Avira Free Antivirus (2017)

Multe produse ofera scanarea completa a sistemului si scanarea rapida, care detecteaza programele malware active si verifica doar locatia preferata a amenintarilor. Multi furnizori ofera scanarea selectiva, care permite utilizatorului sa selecteze obiecte si foldere pentru scanare. Selectand optiunea “System Scanner” a meniului de navigare din stanga utilizatorul poate alege optiunea de scanare dorita. Avira de asemenea ofera scanarea tuturor unitatilor de stocare locale, analiza doar hard disk-urilor locale, verificarea amenintarilor active si scanare fisierului “Documente”. Cu toate acestea, majoritatea utilizatorilor se vor limita la scanarea rapida si completa.

Note bune in testele laboratoarelor

In cele mai multe cazuri, dezvoltatorii programului antivirus trebuie sa achite o taxa pentru participarea in test. Unele laboratoare ajuta la imbunatatirea produsului – trimit o lista cu problemele si erorile identificate, care nu au permis antivirusului sa primeasca certificarea. ICSA Labs si West Coast Labs ofera asa ceva, doar ca Avira nu participa in testele lor.

Review Avira Free Antivirus (2017)

Unele laboratoare organizeaza aceleasi conditii pentru evaluarea tuturor participantilor la teste, si apoi publica rapoarte comparative. In testul RAP (Reactive and Proactive) de la Virus Bulletin, Avira a acumulat 85,07 de procente, ceea ce este un rezultat bun. Acest rezultat este situat intre rezultatul mediu si maxim.

Avira a participat in 4 din 5 teste AV-Comparatives si a obtinut rating maxim Advanced+ in toate. Pentru comparare, Quick Heal AntiVirus Pro 17 a obtinut doua ratinguri Advanced+, unul Advanced si unul Standard in aceleasi 4 teste.

In testul complex AV-Test Avira a obtinut cate 5,5 puncte pentru protectie si performanta si 6 puncte pentru usurinta de utilizare – in total 17 puncte. Pentru comparare Bitdefender Antivirus Plus 2017, Kaspersky Anti-Virus si Trend Micro Antivirus+ Security au putut acumula puntaj maxim de 18 puncte.

Avira a picat testul MRG-Effitas pentru blcoarea amenintarilor fiinanciare, dar a reust sa treaca alt test pentru rezistenta la diferite tipuri de amenintari pe al doilea nivel. Doar Kaspersky Anti-Virus a putut primi certificarea primului nivel.

Rezultatul Avira este de 9,3 puncte din 10 posibile. Rezultate mai bune a obtinut doar Norton – 9,7 puncte si Kaspersky – 10 puncte. Pentru comparare, Avast Free Antivirus si AVG AntiVirus Free au primit 8,7 si 8,3 puncte respectiv.

Imbunatatita blocarea amenitarilor malware

Pregatirea setului de test cu amenintarile malware dureaza cateva saptamani. Astfel, setul de test se actualizeaza foarte rar – o data pe an, in toiul iernii, cand noile versiuni programelor antivirus sunt lansate foarte rar. Versiunea anterioara Avira a devenit primul produs, testat cu noul set a amenintarilor curente. Bineinteles, noua versiune a tratat mult mai bine amenintarile cunoscute.

Protectia impotriva phishing

Extensia Avira Browser Safety de asemenea permite filtrarea paginilor web frauduloase, care incearca sa fure datele utilizatorlui. Durata de viata acestor site-uri este foarte scurta. Dupa ce atacatorii au inselat cateva victime, acestea inchid site-ul si il redeschid pe o alta adresa.

Review Avira Free Antivirus (2017)

Produse suplimentare

In timpul instalarii Avira Free Antivirus ofera pentru instalare cateva instrumente suplimentare. PCMag recomanda pentru instalare instrumente gratuite, incepand cu Avira Connect. Avira Connect permite gestionarea tuturor produselor Avira.

Review Avira Free Antivirus (2017)

Avira Connect permite vizualizarea tuturor dispozitivelor asociate cu contul Avira. Utilizatorul poate vedea toate dispozitivele conectate cu pictograme, care reprezinta instrumente instalate Avira. De asemenea, utilizatorul poate vedea informatii detaliate despre sistem sau despre fiecare produs instalat.

Phantom VPN este o retea virtuala (VPN) cu servere din 20 de tari din intreaga lume. Cele mai multe locatii se afla in America de Nord si Europa, desi sunt disponibile China si Singapore. Utilizarea protectiei este simpla – alege tara dorita si apasa butonul verde “Secure my connection”. Phantom VPN este o instalare gratuita cu restrictii in utilizare doar pe un dispozitiv cu o limita lunara de trafic de 1 gigabyte. Actualizand la versiunea Pro datele pentru limitare sunt eliminate si se activeaza functia pentru conectarea automata la VPN in timpul conectarii la o retea fara fir nesecurizata.

Avira Scout – browser securizat bazat pe Chrome cu extensii utile. Privacy Badger blocheaza urmarirea publicitara, iar HTTPS Everywhere garanteaza utilizarea protocolului securizat in functie de disponibilitate. Propria extensie Avira Browser Safety de asemenea este instalata in browser si la fel are scopul de a bloca trackere.

Review Avira Free Antivirus (2017)

Avira Software Updater scaneaza sistemul pentru vulnerabilitati si afiseaza o lista cu programe in care lipsesc pahtch-urile. Toate actualizarile pot fi primite intr-un singur click. De asemenea este disponila descarcarea separata a patch-urilor si exluderea aplicatiilor din monitorizare.

Review Avira Free Antivirus (2017)

Toate aceste suplimente sunt gratuite, desi posibilitatile Phantom VPN sunt limitate. Toate produsele pot fi descarcate si utilizate separat de Avira Free Antivirus. Functionarea Avira System Speedup un pic difera. Utilizatorul antivirusului gratuit primeste o versiune de incercare, care poate fi folosita o singura data. Programul detecteaza fisiere inutile, probleme in registru si urmele activitatii. Avira Speedup ofera suplimentar optimizarea timpului de incarcare, gestionarea energiei, criptarea fisierelor, eliminarea definitiva, backup, etc. Dupa o singura optimizare utilizatorul va putea vizualiza functiile si chiar utiliza unele dintre ele, doar ca pentru a obtine functionalitatea completa va trebuie sa achite o taxa de 31,99 de dolari.

Eficient, dar lent

Avira Free Antivirus obtine note mult mai mari in testele laboratoarelor independente, in comparatie cu majoritatea programelor antivirus gratuite. Produsul a aratat rezultate bune in propriul test pentru blocarea programelor malware si link-urilor periculoase, desi scanerul in timp real si scanerul la cerere sunt destul de lente. In plus, componenta Browser Safety este compatibila doar cu Chrome si Firefox. Statutul gratuit al produsului permite utilizatorului sa-i testeze posibilitatile. Cu toate acestea, ar trebui sa acordam atentia titularului titlului “Alegerea editorului” – acesta il detin Avast Free Antivirus, AVG AntiVirus si Panda Free Antivirus.

Review Avira Free Antivirus (2017): Rating PCMag

Review Avira Free Antivirus (2017)

Avantaje

  • rezultate bune in testele laboratoarelor independente;
  • rezultat foarte bun in propriul test pentru blocarea programelor malware;
  • ofera instalarea altor produse Avira;
  • produsul complet gratuit.

Dezavantaje

  • verificarea la cerere lenta;
  • verificarea lenta a scanerului in timp real;
  • protectia web disponibila doar in Chrome si Firefox;
  • rezultat mediocru in testul anti-phishing;
  • protectia in timp real nu a detectat unele fisiere .EXE.

Nota finala

Antivirusul gratuit Avira Free Antivirus primeste note bune in testele laboratoarelor independente, dar pe de alta parte, are o viteza redusa in timpul scanarii.

Review Avira Free Antivirus (2017)
5 (100%) 1 vote

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *