Review Adaware Antivirus Free 12


Review Adaware Antivirus Free 12. Antivirusul a primit o interfata noua si o noua denumire. Cu toate acestea, rezultatele testului nu sunt cele mai bune, iar antivirusii gratuiti concurente ofera mai multe posibilitati.
Foarte rar producatorii programelor antivirus schimba denumirea produselor sale. Ad-Aware Free Antivirus + 11 a devenit Adaware Antivirus Free 12. Cu toate acestea, testul nu a detectat imbunatatiri a produsului, si multe functii, care au fost oferite anterior, pur si simplu au disparut.

Nu e de mirare ca noul produs a primit o interfata noua. Fereastra principala este dominata cu culoarea alba, precum si sunt prezente elemente verzi si butoane portocalii. Bara de navigare din stanga contine pictograme de acces rapid la diferite functii a antivirusului. Interesant, ca multe functii devin disponibile doar dupa trecerea la versiunea comerciala, in versiunea gratuita nu vom putea sa ne folosim de ele.

In timpul instalarii utilizatorului se ofera o functie neobisnuita – instalarea antivirusului in modul de compatibilitate. In acest caz toate fucntiile vor fi disponibile la cerere, iar protectia in timp real va fi dezactivata. In orice moment poti activa sau dezactiva protectia in timp real. Modulul de compatibilitate permite evitatea conflictelor potentiale cu alte programe antivirus din sistem. O functie similara a aparut in Avast Free Antivirus 2017.

Teste

Tehnologia de protectie Adaware primeste diferite rezultate in testele laboratoarelor. In testul Reactive And Protective de la Virus Bulletin produsul a avut rezultat mediu.

Review Adaware Antivirus Free 12

In patru teste AV-Comparatives, Adaware a primit doua note maxime Advanced+, o nota Advanced si o nota Standard.

Rezultatul cumulat Adaware este 8,4 puncte din 10 posibile. Nu este un rezultat rau, doar ca antivirusul comercial Kaspersky Anti-Virus a putut acumula 9,8 puncte din 10 posibile. Daca ne uitam la antivirusii gratuiti, Avast si AVG au acumulat 9,7 si 8,4 puncte respectiv.

Testul PCMag

Programele antivirus utilizeaza diferite tehnici de scanare in timp real. Pentru a incepe verificarea la unele produse suficient sa deschizi folderul cu fisierele necunoscute. Avast si AVG asteapta incercarea de a rula obiectul. In cazul cu Adaware Antivirus Free, vizualizarea fisierelor in Windows Explorer nu a pornit scanarea. Cu toatea acestea, copiind fisiere intr-un folder, scanerul s-a activat. In aceasta etapa produsul a blocat 68 de procente din mostre malware. Este un rezultat destul de scazut. Pentru comparare Comodo Antivirus 10 a putut neutraliza 100 de procente din amenintari in aceasta etapa.

In a doua verificare s-au folosit versiuti modificate a imaginilor originale. Adaware a ratat aproximativ o treime din amenintarile modificate, ceea ce poate indica lipsa flexibilitatii in sistemul de detectie bazat pe semnatura.

Amenintarile ramase au fost rulate, dupa ce s-a inregistrat reactia antivirusului. Adaware a ignorat cateva amenintari si a permis instalarea fisierelor executabile pe sistem. Ca rezultat produsul a detectat 87 de procente a mostrelor malware si a repetat rezultatul ZoneAlarm Free Antivirus+ 2017.

In testul de protectie impotriva descarcarilor malware se foloseste colectia adreselor URL, oferita de laboratorul MRG-Effitas. Aceste link-uri duc catre fisierul executabil malware. Fiecare link se deschide in ordine, si apoi se verifica reactia antivirusului: blocarea accesului la nivel de retea, blocarea amenintarii in timpul descarcarii sau ignorarea pericolului.

Versiunea anterioara a antivirusului includea componenta Ad-Aware Web Companion, care oferea protectie impotriva link-urilor malware si frauduloase. Noua versiune nu contine aceasta functie. Versiunea gratuita nu are protectie impotriva amenintarilor de tip phishing sau site-urilor malware. Cu toate acestea, Adaware Antivirus Free poate verifica fisiere descarcate. In test produsul a detectat 63 de procente a descarcarilor malware. Lider ramane Norton cu 98 de procente la nivel de detectie.

Prima scanare completa a sistemului a durat o ora, ceea ce este mai mult decat timpul mediu. Cu toate acestea, in timpul verificarii complete s-a realizat optimizarea, iar scanarea ulterioara a durat 11 minute.

Putem si fara bonusuri

Putem presupune ca programele antivirus sunt echpate cu functii suplimentare. Doar ca in realitate nu este asa. Multi producatori ofera un numar mare de functii suplimentare. Avast include componenta pentru blocarea link-urilor malware, scaner euristic avansat, inspector de retea, scaner al vulnerabilitatii, browser securizat si chiar manager de parole.

Panda Free Antivirus include protectie completa, functia USB Immunizer, monitor al proceselor si versiunea pentru scanerul antivirus pentru medii bootabile.

AVG AntiVirus Free ofera un panou centralizat de control AVG Zen, protectie web, sistem de reputatie web, blocarea activa a modulelor de urmarire, curatarea urmelor de activitate si distrugator de fisiere.

In cazul cu Adaware nu vei primi bonusuri. Toate fucntiile de pe ecranul principal, cu exceptia scanerului si protectiei in timp real, devin disponibile doar dupa trecerea la o versiune comerciala. Daca vrei sa primesti gratuit numarul maxim de caracteristici de protectie, Adaware nu este alegerea potrivita.

Corespunde pretului

Este ceva normal cand dezvoltatorii ofera doar protectia de baza in produsul gratuit. Chiar aceasta situatie putem vedea in Adaware Antivirus Free 12. Cu toate acestea, chiar si protectia de baza nu ofera incredere potrivit rezultatelor testelor si propriului test PCMag. Daca multi concurenti ofera functii avansate, Adaware a renuntat la functii suplimentare, care au fost prezente in versiunea anterioara.

Oricand poti incerca Adaware Antivirus Free 12. Antivirusul este oferit gratuit. Doar ca inainte de a face alegerea finala, iti recomand sa ei in considerare detinatorii titlului “Alegerea editorului” – AVG AntiVirus Free si Avast Free Antivirus 2017.

Review Adaware Antivirus Free 12: Rating PCMag

Avantaje

  • Optimizarea scanarii ulterioare in timpul verificarii complete a sistemului
  • Produs gratuit

Dezavantaje

  • Diferite rezultate in testele laboratoarelor
  • Note mici in propriul test PCMag
  • Lipseste protectia impotriva link-urilor malware
  • Lipsesc functiile suplimentare, care au fost in versiunea anterioara

Nota finala

Adaware Antivirus Free 12 a primit un nume nou si o interfata noua. Cu toate acestea, tehnologia antivirus nu este cea mai eficienta, iar multi concurenti ofera gratuit posibilitati mult mai bune.

Review Adaware Antivirus Free 12
5 (100%) 1 vote

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *