Protejarea copiilor pe internet. Ghid pentru parinti


Exista riscuri potentiale, cu care ne confruntam pe Internet. Acestea includ programe malware, atacuri de tip phishing si spam. Dar exista o dimensiune, in ceea ce priveste copiii. Copiii nu sunt atat de experimentati, ca si noi, astfel, de regula, sunt mai putin prudenti  in timpul schimbului de informatii si altfel percep mesajele frauduloase care circula pe Internet.

Exista anumite pericole cu care se confrunta copiii. Acestea sunt resurse cu pornografie, violenta si droguri, precum si scopuri de a face intentionat rau sau sinucidere. Din pacate, acest material periculos este disponibil prin cateva clicuri de mouse: continut inacceptabil poate fi afisat impreuna cu restul rezultatelor din cautarea inofensiva – de exemplu, «pasarica mica», «dulceata» sau alt ceva, de care sunt interesati copiii nostri.

In plus, copiii pot fi afectati de bannere publicitare de pe pagini vizitate. Ai putea fi surprins sa afli ca autorii fraudelor de multe ori conteaza pe nevinovatia si spontaneitatea copiilor, plasand publicitatea contextuala. Problema este ca multi copii folosesc cardul de credit parintilor, ceea ce ii face o tinta. Escrocii comertului de multe ori vand produse false, pe care copiii ii cumpara online. De exemplu, jocuri de calculator, carti, filme, cumparaturi in unele aplicatii de pe laptop, smartphone si tablete.
Nimic nu ascund, impartasesc totul

Este un alt aspect de securitate pe Internet. Copiii nostri cresc intr-o cultura, in care se impartaseste orice informatie. Retele sociale au transformat internetul intr-un buletin de anunturi dintr-o bucatarie, ceea ce si folosesc. Ei ofera informatii despre cine sunt, unde se afla, ce cumpara si cine ii sunt prieteni. Si toate – cu imagini. Si in timp ce acel buletin de anunturi este disponibil doar pentru familie si prieteni, in retele sociale devine proprietatea intregii lumi. Informatia cu caracter personal poate fi utilizata de catre infractori, care ulterior vor intra in increderea copiilor, ca apoi sa se intalneasca in lumea reala.

Decalaj tehnologic in generatii

Din pacate, ne confruntam cu faptul ca avem un decalaj tehnologic mare intre generatii. Parintii sunt mult mai experimentati, dar de multe ori nu sunt atat de experimentati din punc de vedere tehnic. Ei nici macar nu sunt costienti de toate posibilitatile tehnologice moderne. Copiii, in schimb, sunt mai avansati din punct de vedere tehnic, doar ca de multe ori sunt lipsiti de griji si nu sunt constienti de pericolul iminent.

Observator si profesor

Chiar din acest motiv parintii trebuie sa se implice in activitatea online a copiilor, ei sunt profesori pentru copiii lor, impartasind cu ei experienta. Bineinteles, siguranta pe Internet trebuie explicata tinand cont de varsa copiilor. Nu ne putem astepta ca un copil mic va intelege pe deplin complexitatea amenintarilor de pe Internet. Copiii trebuie sa inteleaga ce este bine si ce este rau pe Internet, la fel cum trebuie sa inteleaga regulile de circulatie si importanta de a fi langa parinte. Pur si simplu este important sa explicam necesitatea de utilizare programelor de securitate, care protejeaza impotriva programelor malware, protectia informatiilor cu caracter personal, etc. In timp ce copilul se maturizeaza, aceste explicatii ar trebui sa devina mai detaliate si frecvente. Cu cat mai repede vei incepe se explici, cu atat mai putin impovaratoare si obligatorie vor parea pentru copii.

Iata lista noastra pentru a mentine in siguranta copiii pe Internet:

  • Vorbeste cu ei despre pericole potentiale.
  • Implica-te in activitatea online a copiilor de la o varsta frageda, ca sa inteleaga ca este o regula, pentru ca esti profesorul lor.
  • Motiveaza-i, ca sa-ti povesteasca activitatile de pe Internet, in special sa-ti povesteasca daca simt unele discomforturi sau se simt amenintati.
  • Astazi cultura «impartaseste totul» este larg raspandita. Copiii, desigur, greu de crezut, si totusi de multe ori recunosc instinctiv pericole, de aceea este foarte important sa-i explici pericolele potentiale.
  • Stabileste reguli clare a comportamentului pe Internet. Neaparat explica motivul, pentru care impui aceste reguli. Trebuie sa revizuiesti aceste reguli, cu maturizarea copiilor.
  • Utilizeaza programe de control parental, pentru a stabili reguli adecvate pe Internet (de exemplu, pentru a bloca chaturi si forumuri). Control parental poti configura pentru mai multe conturi pe un singur calculator, aplicand reguli diferite pentru copii diferiti.
  • Invata pe copil sa fie vigilent la viata personala si informatii de pe retele sociale. Convinge-l sa-si personalizeze profilul astfel, incat toata informatia sa fie vizibila doar pentru un cerc restrans de prieteni si membri familiei.
  • Experienta in raport cu progresul tehnic. Poti fi mai constienti de pericolele potentiale de pe Internet, doar ca copiii pot fi mai avansati din punct de vedere tehnic. Incurajeaza-i pentru schimb de informati, invatati unul de la altul.
  • Protejeaza calculatorul cu o aplicatie de securitate.
  • Nu uita despre smartphone-uri – sunt calculatoare complexe, si nu doar telefoane. Multe din telefoane au control parental, iar furnizorii de aplicatii de securitate pot oferi aplicatii pentru a filtra continut necorespunzator, SMS-uri nesolicitate si alte probleme.

Sursa: blog.kaspersky.com

Protejarea copiilor pe internet. Ghid pentru parinti
5 (100%) 1 vote

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *