Pot antivirusii spiona activitatea utilizatorilor


La inceputul lunii ianuarie specialistul in securitatea caclulatoarelor Neil J. Rubenking a primit o intrebare interesanta de la ununul din cititorii ITProPortal: pot programele antivirus, folosind nivelul ridicat de incredere, sa spioneze si sa fure datele personale ale utilizatorilor?
Prima reactie a lui Rubenking a fost: «Bineinteles ca nu, acest lucru pur si simplu nu poate fi!». Dar pentru un raspuns mai motivant a trebuit sa analizeze problema.

Argumentele cititorului au fost urmatoarele: «Daca as fi infractor cibernetic si as avea resurse financiare, as fi angajat specialisti talentati pentru a crea un program antivirus bun, care va fi distribuit gratuit. Antivirusul va scana tot calculatorul, iar documentele importante a utilizatorului va cripta si va trimite la serverul meu».

Antivirusi falsi

Programe antivirus false exista, si uneori par chiar mai buni ca programul antivirus real. Falsurile intotdeauna gasesc infectii pe calculator, astfel acestea sunt numiti cu termenul englezesc Scareware. Scanarea este gratuita, dar pentru a curata sistemul de «amenintarile detectate» va trebui sa platesti. In timpul platii infractorii cibernetici in afara de bani primesc informatii de pe cardul tau de credit.

Antivirusii falsi este o afacere mare. Adesea aceste produse au suport tehnic. Un reprezentat al unei companii antivirus a povestit o intamplare despre unul dintre clienti, care a fost nemultumit, ca antivirusul real a blocat antivirusul fals. El a spus: «Acesta a fost antivirusul meu! Eu am platit pentru el!».

Diferenta principala intre aceste programe si scenariul, descris de cititor, este faptul ca antivirusii falsi de fapt nu functioneaza. Scanerul lor este mai rapid in comparatie cu antivirusii reali, deoarece acesta de fapt nu verifica. In plus, modul de scanare gratuit si curatare platita nu este raspandita in randul solutiilor de securitate reale.

Cercetari constante

Programe din categoria Scareware sunt create pentru a fura banii. Din fericire, pentru a crea un astfel de program este foarte si foarte greu.

Laboratoarele de testare independente, cum ar fi Dennis Technology Labs, AV-Comparatives, AV-Test supun programe antivirus la teste severe. Scopul lor principal – a evalua eficacitatea protectiei, iar multe teste pot detecta comportamentul daunator.

De exemplu, unul dintre semnele de infectie cu bot este traficul suspect intre calculator si server de la distanta. Laboratoarele de testare analizeaza in detaliu traficul de retea, astfel cu usurinta pot recunoaste antivirusul inselator, care lucreaza dupa aceasta metoda.

In cele mai multe cazuri pentru a include produsul in programul de teste a laboratorului, dezvoltatorul trebuie sa plateasca. Din acest motiv unii dezvoltatori a produselor gratuite nu participa la aceste teste. Daca te ingrijorezi de securitatea datelor tale, alege o solutie gratuita care este sistematic supusa la testari. Intotdeauna poti opta in favoarea AVG, Avast, Bitdefender Free, care sunt testate de laboratoarele antivirus.

Fara impact financiar

Majoritatea producatorilor ofera o intreaga linie de produse: de la antivirus gratuit pana la solutia completa «all-in-one». Ei obtin profit cand utilizatorul trece de pe programul gratuit pe unul comercial sau cumpara alte produse de la acelai producator. Popularitatea mare a solutiilor de securitate gratuite permite crearea unei baze de clienti pentru produse comerciale, si, de asemenea, are efect pozitiv asupra popularitatii brandului. Renuntarea la aceasta conceptie in favoarea unui antivirus fals este fara nici un sens.

Cu toate acestea, ramane probabilitatea ca un antivirus spioneaza dupa utilizatori pentru a fura datele private. Ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de a instala un antivirus nou dintr-o regiune dubioasa, cum ar fi Coreea de Nord.

Rubenkign considera ca nu trebuie sa ne temem sa instalam antivirusii populari gratuiti de la producatori cunoscuti. Utilizatorul are mai mare incredere cand producatorul are o istorie lunga, cum ar fi Avast Software care recent a sarbatorit cea de-a 25 aniversare. Informatia importanta mult mai usor o poti pierde prin scurgera datelor, decat prin actiunea unui antivirus «nedemn».

Original: Is it possible that antivirus software is spying on you?

Pot antivirusii spiona activitatea utilizatorilor
Ti-a placut acest articol?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *