Masuri de siguranta in utilizarea Wi-Fi public


In ultimul timp Internetul poate fi accesat aproape de oriunde: retele Wi-Fi au aparut in metrou si transport public, pe strada, in institutii publice si, bineinteles, in cafenele si hoteluri. De multe ori pentru Wi-Fi gratuit nu avem nevoie nici macar de o parola – te conectezi si te bucuri. O oferta foarte buna, pacat doar ca aceasta practica este un avantaj pentru infractorii cibernetici.
De fapt, infractorii s-au invatat sa creeze retele Wi-Fi false, pentru a fura numele de utilizator si parola, precum si alte informatii personale. Din acest motiv metoda cea mai simpla – sa nu utilizezi retele publice, iar Internetul sa accesezi doar de acasa sau de pe un modem mobil. Dar, deoarece in viata se poate intampla orice, hai sa analizam, cum sa ne protejam.

1. Sa nu ai incredere in retele Wi-Fi fara parole. Aceste retele cel mai des sunt folosite de hackeri pentru a fura datele personale a utilizatorilor.

2. Retele private de asemenea pot fi falsificate. Infractorul foarte usor poate afla parola Wi-Fi in cafenea sau hotel si sa creeze o retea falsa cu aceeasi parola, pentru a fura datele clientilor.

3. Opreste Wi-Fi cand nu-l folosesti. Si pe tine te vei proteja, si energia bateriei vei economisi. In plus, neaparat dezactiveaza conectarea automata la Wi-Fi de pe telefonul tau. Pe langa pericolul de a te conecta la reteaua, creata de infractor, Wi-Fi activat mai are inca un dezavantaj – acesta permite partilor terte sa te urmareasca.

De exemplu, atunci cand intri intr-un Mall cu Wi-Fi activat, telefonul tau incepe sa caute punctul de conectare la o retea. In acelasi timp, el emite adresa MAC proprie. Fiecare receptor Wi-Fi, care primeste o cerere de conectare de pe dispozitivul tau, poate introduce datele acestor cereri intr-un jurnal.

Pe baza acestor inregistrari, marketerii de multe ori creeaza o harta a miscarii clientilor, pentru a vedea, cine si cat timp petrece intr-un loc anume. Daca recent te-ai oprit sa-ti legi sireturile in magazinul cu parfumuri scumpe, ceea ce a durat o perioada de timp, asteapta-te – in curand vei primi oferte cu parfumuri de la branduri de renume.

4. Daca nu esti sigur de securitatea conexiunii la Internet, dar totusi vrei sa te conectezi la retea, cel putin nu accesa site-ul bancii si alte servicii critice – pentru accesarea lor foloseste internetul mobil.

5. Unele site-uri suporta transferul de date printr-o conexiune securizata (HTTPS). Acest lucru este valabil pentru rezultatele de cautare Google, enciclopedia Wikipedia, reteaua sociala Facebook si alte site-uri. Daca ai posibilitatea, activeaza aceste functii pe toate serviciile importante pentru tine.

6. Sfat pentru utilizatorii Google Chroome, Firefox si Opera: daca des calatoresti si accesezi Internetul de pe laptop in cafenele, hoteluri si alte locuri, instaleaza o extensie speciala pentru browser, care ofera acces mai sigur la Internet. Iti pot recomanda HTTPS Everywhere de la Electronic Frontier Foundation (EFF). In mod implicit aceasta extensie ofera o conexiune sigura pentru Yahoo, eBay, Amazon si alte resurse web. Poti adauga si alte site-uri.

7. Conectarea la o retea virtuala privata (VPN) – o modalitate buna de a proteja datele tale, desi nu este gratuit. Traficul in aceasta retea este transmis printr-un tunel securizat intr-o forma criptata.

De obicei astfel de conexiuni sunt puse la dispozitia clientului sub forma de chirie, poti incerca sa gasesti si o conexiune gratuita la ProXPN, Cyber Ghost, Your Freedom sau HotSpot Shield.

Aceste servicii au tarife gratuite cu o limita de viteza. Au si servicii fara limita, disponibile pentru cateva dolari pe luna.

Apropo, ca un bonus achizitia VPN iti ofera acces la resurse, blocate de cenzor intern sau extern (daca brusc vei avea nevoie de asa ceva).

8. Instaleaza un antivirus bun! De exemplu, Kaspersky Internet Security te va avertiza, daca vei incerca sa te conectezi la o retea Wi-Fi nesigura, si va bloca transferul parolelor, daca exista o amenintare de scurgere.

Sursa Kaspersky Lab Tradcere Antivirus Free

Masuri de siguranta in utilizarea Wi-Fi public
5 (100%) 1 vote

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *