Internetul stie totul despre noi 1


Tot mai des putem auzi: «Internetul stie totul despre noi!». El stie totul: sex, varsta, gusturile, preferintele politice, orientarea sexuala si chiar deplasarea prin oras.
OK, m-am decis sa aflu cum ma vede reteaua WWW (World Wide Web), un utilizator mediu, fanat al gadget-urilor, posesor al unui calculator si smartphone. Si am facut cateva descoperiri interesante.

Potrivit specialistilor, principalul observator – Google. El a creat «sistemul pentru generarea profilului digital», care este actualizat de fiecare data, cand introduci o cautare pe Internet. Adica, navighezi pe Web, iar el noteaza fiecare actiune facuta de tine. Iar apoi genereaza pentru tine personal «publicitatea contextuala». De exemplu, cauti hrana pentru papagal, si inca o luna vor fi afisate anunturi cu aceasta hrana. Si cum eu sunt interesat de gadget-uri – totul se afla acolo!

Accesand pagina «Google – setari pentru anunturi», am ramas surprins.

Serverul studiaza descrierea mea dupa patru criterii:

  • Sex
  • Varsta
  • Limbi
  • Interese

Sexul, varsta si limba au fost determinate corect pe baza profilului din Google, dar interese…

Cercul de interese este chiar bizar. Calculand interogarile de cautare, serverul a fixat 47 de interese. Sunt interesat de orice: politica, biciclete, desene animate, jocuri de shooting, rap si hip-hop. De unde au aparut desene animate? Eu niciodata in viata n-am ascultat rap si sunt indiferent la jocuri de shooting. In schimb activ citesc presa, inclusiv in limba engleza. Dar asta motorul de cautare nu a observat. Nu e de mirare, accesez site-uri in limba engleza ignorand motorul de cautare Google.

Mda, ce parare are despre mine Google! Nu sunt rapper, nu sunt fan al jocurilor de shooting. Sunt un barbat matur, citesc literatura clasica, nu port treninguri pe strada… Iar Google cine site ce a inventat. Mai rau ca babele de la coltul strazii!

Rezumat

Ce pot sa spun? Realizand un portret digital al utilizatorului, internetul se bazeaza doar pe ceea, ce oferim noi. Totusi stiinta nu sta pe loc, si va veni timpul cand va fi inregistrata respiratia noastra. Si, judecand dupa viteza de dezvoltare a tehnologiei digitate, aceasta «intr-o zi» se va intampla in viitorul apropiat.

Internetul stie totul despre noi
4 (80%) 4 votes

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “Internetul stie totul despre noi

  • Crina

    Acum cativa ani Google a facut o gluma de 1 aprilie legata de mirosuri. adevarul e ca in cativa ani cel mai probabil nu o sa mai avem concept de intimitate online decat daca avem grija personal de informatiile pe care le oferim.