Instrumente pentru testarea vitezei la Internet 1


Utilizand servicii pentru testarea vitezei la Internet vei putea afla daca furnizorul de Internet este responsabil pentru viteza mica de conexiune, dar numai in cazuri in care utilizatorul intelege principiul de functionare a acestora.

Instrumente pentru testarea vitezei la Internet

Conectarea la Internet poate fi lenta din mai multe motive, printre care si limitarea traficului din partea furnizorului.

Serviciile pentru testarea vitezei la Internet te pot ajuta sa afli daca furnizorul este responsabil pentru conexiunea lenta la Internet, dar numai in cazuri, in care utilizatorul intelege principiul de functionare.

Din fericire, exista o multime de servicii gratuite pentru testarea vitezei la Internet. Pe de alta parte, rezultatele testelor pot fi diferite pentru acelasi calculator. De exemplu, 2 sfaturi dintre cele mai importante:

  • Niciodata nu te baza pe rezultatul unui test.
  • Retele locate pot avea o multime de ”gauri” potentiale, care pot afecta viteza de incarcare si descarcare. Astfel se recomanda testarea calculatoarelor legate direct la infrastructura prin cablu Ethernet.

Ce masoara testele de performanta a retelei

Practic toate testele vitezei Internet masoara trei parametri: viteza de descarcare din retea, viteza de incarcare pe server de la distanta si timpul de intarziere. Testele in sine sunt destul de simple: viteza de incarcare si descarcare este calculata prin masurarea timpului, necesar pentru a transfera un singur fisier si mai multe fisiere de diferite dimensiuni intre calculatorul tau si serverul-Internet.

Testul pentru timpul de intarziere (cunoscut ca ”ping”) masoara timpul, in care un pachet de date ajunge la serverul de la distanta si apoi revine pe calculator. Timpul de intarziere este un parametru important pentru aplicatii sensibile de timp, de exemplu pentru clientii tranzactiilor online sau jocurilor online.

In cele mai multe cazuri vei observa, ca viteza de incarcare pe server este mai mica in comparatie cu viteza de descarcare. Aceast lucru se intampla datorita furnizorilor de Internet, care au ales protocoale de lucru, in care descarcarea este mai prioritara decat incarcarea.

Verificarea furnizorului de servicii Internet RCS-RDS

Viteza conexiunii la Internet poate fi verificata foarte simplu. De exemplul, pe site-ul Bandwidth Place utilizatorului se ofera doar sa apese un buton. Multe servicii ofera alegerea unui server web, utilizat pentru testare.

Ar trebui sa specific, ca din anumite motive, rezultatele testelor pot fi diferite. Mai jos vei gasi rezultatele a 8 servicii pentru testarea vitezei la Internet.

Serviciu

Intrare (Mbit/s)

Iesire (Mbit/s) Ping (ms)
Bandwidth Place 39.11 10.19 1
CNET Internet Speed Test 30
XFINITY Speed Test 14.49 6.60 167
DSL Reports Speedtest 89 27.7 35
Geek Squad 12.31 1.95 181
Ookla Speedtest 94.26 93.21 2
SpeedOf.Me Lite 46.85 8.38 54
Visualware MySpeed 13.1 24.8 26

 

Care este cel mai precis test?

Este imposibila masurarea precisa a vitezei de conexiune la Internet, sau chiar nu putem spune ca un serviciu este mai precis decat celalalt.

In primul rand, Internet nu este o structura omogena, acesta reprezinta o combinatie imensa de routere, servere, cabluri, etc. De regula, fiecare conexiune a browseruli cu serverul web utilizeaza diferite routere din retea si trece prin diferite dispozitive de control al traficului pe Internet – fiecare are impact asupra vitezei de conectare.

In plus, utilizatorii de Internet pot folosi diferite browsere sau aplicatii FTP la diferite ore. Unele browsere pot avea acceleratoare integrate, care utilizeaza propriile canale dupa protocolul HTTP, iar altele sunt lipsite de aceasta optiune. Astfel, pentru conexiunea la Internet lipseste coerenta mai multor factori.

Chiar si testele de viteza difera. Aceste servicii utilizeaza trei tipuri de teste – viteza de descarcare, viteza de incarcare si timpul de intarziere, doar ca testele pot fi diferite. Unele folosesc un singur fisier pentru masurarea vitezelor, altele pot folosi un set de fisiere de diferite dimensiuni. Chiar si formatul testului poate influenta rezultatul final, in functie de protocolul utilizat, dimensiunea pachetelor si numarul de informatii din pachet.

In timp ce unele teste utilizeaza acelasi server, altele pot cauta cel mai rapid server sau permit utilizatorului sa aleaga un anumit server.

Performanta conexiunii poate varia in functie de locatia serverelor, utilizate in testare. De regula, cu cat mai departe este serverul fizic de locatia utilizatorului, cu atat mai mic este rezultatul – mai ales in timpul de intarziere. Unele teste, de exemplu SpeedOf.me – in timpul testului trec datele prin mai multe servere, situate in diferite locuri.

Timpul de intarziere de asemenea poate avea impact, deoarece marea parte a traficului are legatura cu ”fereastra de suprasarcina” protocolului TCP. De fapt, sistemul asteapta confirmarea, ca pachetele au fost primite inainte, de a trimite urmatoarele date. Cu cat mai mare este timpul de intarziere, cu atat mai lent este transferul.

Ora din zi de asemenea poate avea impact asupra vitezei conexiunii. In orele de varf calculatoarele corporative pot avea conexiune lenta, deorece multi utilizatori folosesc aceeasi conexiune la Internet. Utilizatorii casnici vor observa incetinirea in orele de seara, cand se incarca o multime de clipuri de pe YouTube sau se vizioneaza filme online.

Majoritatea serviciilor pentru verificarea conexiunii la Internet incarca o mica aplicatie. Unele resurse utilizeaza Java, altele – Flash. Resursele cele mai moderne utilizeaza tehnologia HTML5, care nu necesita instalarea de applet-uri suplimentare. Teoretic, testele pe HTML5 ar trebui sa fie cele mai precise din cauza lipsei de transmitere a informatiilor in aplicatia locala.

Rezumat: Nu conteaza, ce ofera serviciul de verificare a vitezei la Internet, acesta nu poate crea un test, care va reflecta situatia reala. In momentul de fata nu exista o modalitate practica de a lua in considerare configuratia calculatorului si utilizarea internetului – mai ales cand conexiunea la Internet difera in functie de locatia, sesiunea si resursa web.

Traducere AntivirusFree.ro. Sursa meterialelor Windows Secrets

Ce serviciu cel mai precis masoara conexiunea la Internet?
7 votes
vote
Instrumente pentru testarea vitezei la Internet
5 (100%) 1 vote

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “Instrumente pentru testarea vitezei la Internet