Informatia personala pe Internet: servicii Google


Protectia datelor personale pe Internet este una dintre probleme majore a securitatii calculatorului. Utilizand zi de zi resursele preferate online, nici nu ne putem imagina ce cantitati de date personale punem la dispozitia proprietarelor acestor servicii. Site-urile, cum ar fi Google, Facebook si multe altele, aduna cantitati mari de informatii despre utilizatori.
In acest articol vom face cunostinta cu informatiile, adunate de compania Google cu ajutorul serviciilor sale online.

Primul lucru pe care trebui sa-l facem este sa vizitam pagina www.google.com/dashboard. Daca utilizezi in mod activ serviciile Google, aici vei vedea cat de multe informatii deja ai «oferit». Cel putin, vei gasi: numele, varsta, adresa e-mail, contacte, blog personal, documente, istoricul cautarilor web, feeduri, conturi YouTube, Picasa, etc.

Sa analizam cateva servicii Google, care colecteaza in mod activ informatii despre tine si o pastreaza «cu multa grija».

Sa accesam pagina www.google.com/ads/preferences. Aici vei gasi o lista a categoriilor intereselor tale. Google foloseste aceste informatii pentru a-ti afisa reclame. Am fost uimit cand am vizitat prima data aceasta pagina, cat de bine Google a definit interesele mele. Am gasit categorii legate de munca mea, odihna si chiar hobby-uri.

Pagina urmatoare, cu informatiile noastre, este www.google.com/history/. Deschizand aceasta pagina, putem intelege cum Google determina categoriile de interese pentru a afisa reclamele. Eu personal, am gasit informatii bine catalogate pentru ultimii ani.

Si asta nu este toata informatia, pe care o detine Google. Daca utilizezi in imod activ serviciile YouTube si Picasa, cel mai probabil acolo vei putea gasi fotografia ta. Daca utilizezi e-mail, sistemul de mesagerie instant, contacte – informatia despre cercul tau de asemenea este disponibila. Informatia de pe corespondenta e-mail si serviciul «Documente Google» iti va spune totul despre munca ta. Si asa mai departe, sa descriu intr-un singur articol toate serviciile Google practic este imposibil.

De ce este periculos? Daca respecti legea ai putea spune ca n-ai nimic de ascuns. Dar, aceasta informatie ar putea ajunge si in alte maini. Este posibila scurgerea informatiilor prin angajatii Google (au fost cazuri), de asemenea, este posibila spargerea contului. Google foloseste pentru toate serviciile un singur login, astfel in caz de spargere toate viata ta online va fi compromisa. Si cum aceste informatii vor fi folosite depinde doar de imaginatia spargatorului.

Ce putem face? Sa renuntam la utilizarea acestor servicii ar fi prea radical pentru un utilizator mediu. Cu toate acestea, ar fi bine sa eliminam informatiile colectate, pe care nu le utilizam si sa dezactivam serviciile inutile. De asemenea, ar fi bine sa utilizam mai multe conturi Google pentru diferite servicii. Bineinteles, va crea anumite dezavantaje, dar cel putin in cazul spargerii contului cantitatea informatiilor «scurse» pe Internet va fi mult mai mica.

Informatia personala pe Internet: servicii Google
5 (100%) 1 vote

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *