Cum se configureaza Malwarebytes Anti-Malware


Configurarea instrumentului gratuit de securitate Malwarebytes Anti-Malware (MBAM), managementul carantinei si jurnalelor de audit.
Malwarebytes Anti-Malware (numit si MBAM) – un instrument de securitate gratuit. Produsul are o versiune-Premium comerciala, care vine cu protectie in timp real si scanarea programata. In acest articol noi vom analiza versiunea gratuita pentru utilizatori casnici.

In cazul in care pe calculatorul tau nu este instalat acest scaner antivirus, il poti descarca de pe site-ul nostru. Scanerul poate fi folosit absolut gratuit in scopuri necomerciale.

Daca procesul malware blocheaza instalarea scanerului, ruleaza RKill pentru a finaliza procesul sau serviciul, care impiedica instalarea sau descarcarea Malwarebytes Anti-Malware. Apoi repeta incercarea de instalare fara a reporni calculatorul.

Procesul de instalare este unul simplu, important doar in ultima fereastra in timpul instalarii se debifezi punctul “Activeaza proba gratuita Malwarebytes Anti-Malware PRO” si sa apesi butonul “Terminare”.

Pentru actualizarea modulelor ar putea sa fie necesara repornirea calculatorului. Pentru inceput inchide alte programe.

Cum se configureaza Malwarebytes Anti-Malware

Asa arata interfata principala programului Malwarebytes Anti-Malware 2.2

Cum se configureaza Malwarebytes Anti-Malware

Configurarea Malwarebytes Anti-Malware

In partea de sus a ferestrei apasa butonul “Settings”. In mod implicit se va deschide rubrica “Setari generale”. In aceasta fila, trebuie sa te asiguri ca este activata optiunea “Explorator intrare in meniu contextual”. Acest lucru va permite rularea scanarii fisierelor si folderelor cu ajutorul punctului meniul contextual din Windows Explorer.

Optiunea “Restaurare setari implicite” ofera o modalitate rapida pentru a reseta toate configurarile din toate filele, disponibile in versiunea gratuita. Alte file includ optiunea “Setirile recomandate”, care se aplica doar pentru o anumita fila.

Cum se configureaza Malwarebytes Anti-Malware

Deschide fila “Detectia si protectia”, selectand punctul corespunzator din meniul de navigare din stanga. In primul rand, bifeaza optiunea “Scanare Rootkits”, pentru a mari protectia Malwarebytes Anti-Malware. Analiza euristica avansata (Shuriken) si verificarea arhivelor sunt active in mod implicit. Utilizatorii, care au facut modificari in politicile locale de securitate (sau politica de grup), care pot fi detectate ca periculoase (de exemplu, dezactivarea Windows Defender) trebuie sa configureze prelucrarea modificarilor potential nedorite. Pentru optiunea “PUM (Modificarile potential nedorite)” selecteaza optiunea “Avertizeaza utilizatorul despre detectii”.

Cum se configureaza Malwarebytes Anti-Malware

Apoi, selecteaza fila “Setarile de actualizare”. Seteaza parametrul “Notifica utilizatorul, in cazul in care baza de date este actualizata pentru mai mult … zile” pe “1”. In acest caz, MBAM va utiliza cea mai recenta baza de date cu semnaturi.

Asigura-te ca este bifata optiunea “A verifica pentru updates programul atunci cand verificarea pentru baza de date actualizari”. De asemenea, daca este necesar, poti configura un server proxy pe acest ecran.

Cum se configureaza Malwarebytes Anti-Malware

In fila “Setarile de istorie”, in cazul in care te preocupa confidentialitatea vietii private, dezactiveaza optiunea “Ajutor lupta malware-ului prin anonim furnizarea de informatii istorice”.

In rubrica “Setare jurnal optiuni” mai bine sa nu modifici optiunea “Export jurnal informatii disc”, poti modifica doar in cazul in care nu ai spatiu suficient pe calculator.

Cum se configureaza Malwarebytes Anti-Malware

Pentru versiunea gratuita am terminat configurarea. Alte optiuni sunt disponibile pentru utilizatorii versiunii PRO.

Carantina si jurnale

Toate programele periculoase detectate in mod implicit sunt trimise in carantina. Deoarece folderul carantinei poate ocupa un spatiu mare, se recomanda curatarea lui o data la luna. Instrumentul gratuit CCleaner te va ajuta in acest caz.

De asemenea, poti repune obiectele in locatia lor initiala, daca esti sigur de ceea ce faci.

Apasa butonul “History” in panoul de sus Malwarebytes Anti-Malware. Se va deschide rubrica “Carantina” si se vor afisa toate obiectele, care au fost detectate si puse in el. Metoda cea mai simpla pentru a curata folderul – apasand butonul “Sterge toate”.

Cum se configureaza Malwarebytes Anti-Malware

Ai posibilitatea de a sterge obiecte individuale, doar selectandule cu ajutorul mouse-ului si apasand butonul “Sterge”.

Grija mare cu butonul “Restaurare” – nu-l folosi, daca nu esti sigur, ca obiectul restaurat nu este un program periculos.

Pentru a vizualiza jurnalele Malwarebytes Anti-Malware, apasa butonul “History” din meniul de sus a programului si apoi selecteaza fila “Cerere bustean” din meniul de navigare din stanga. Aici vei putea deschide orice jurnal prezentat. Jurnalele se bifeaza doar pentru indepartarea ulterioara, alte actiuni nu sunt disponibile.

Cum se configureaza Malwarebytes Anti-Malware

In screenshot poti vedea un exemplu a istoricului de scanare, care afiseaza rezumatul tuturor setarilor si rezultatelor. Acorda atentia la “Scanare jurnal” – acolo vei gasi mai multe informatii, decat este afisat pe ecran.

Butonul “Exportul” permite copierea jurnalului in Clipboard sau salvarea ca un fisier in format TXT sau XML pentru o analiza ulterioara.

Cum se configureaza Malwarebytes Anti-Malware

MBAM salveaza jurnale zilnice de protectie, care includ informatii despre baza de date si actualizarile efectuate.

Cum se configureaza Malwarebytes Anti-Malware

Cum se configureaza Malwarebytes Anti-Malware
5 (100%) 1 vote

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *