Cum sa te protejezi de phishing pe Facebook: 7 reguli simple


Atacurile de tip phishing sunt folosite pentru a fura datele personale a utilizatorilor. Pentru a face acest lucru, hackerii trimit mesaje e-mail false sau creeaza copii exacte a site-urilor populare.
Creand un mesaj de tip phishing, infractorii cibernetici incearca sa-l creeze in stilul mesajului trimis de Facebook. Textul acestui mesaj intotdeauna contine o actiune, de exemplu propunerea de a schimba parola pe motive de securitate. Link-ul din mesaj trimite utilizatorul catre site-ul infractorului, aparent identic cu site-ul Facebook. Introducand datele de logare, utilizatorul trimite numele de utilizator si parola direct in mainile hackerilor.

Cum te protejezi de phishing pe Facebook: 7 reguli simple

De fapt, scopul atacului de tip phishing, este de a abuza de increderea utilizatorilor, in special de utilizatorii retelelor sociale. In ultimul timp platformele populare, cum ar fi Facebook – o bucata delicioasa pentru hackeri. Valoarea acestei ironii consta in faptul ca atacatorii adesea abuseaza de teama utilizatorilor de a pierde datele personale.

Bineinteles ca exista si alte tipuri de phishing, si nu toate au legatura cu Facebook. Uneori infractorii trimit mesaje similare din partea bancilor sau marilor magazine online, pentru a obtine datele de logare, adresa e-mail si codul PIN. Atacurile de tip phishing au in comun un singur lucru: infractorii intotdeauna incearca sa aleaga companii de incredere cu un numar mare de clienti.

Pentru protejarea impotriva atacurilor de tip phishing sunt folosite diferite metode. Baza fiecarei metode consta in grija si atentia, mai ales in cazuri cand esti rugat sa introduci date personale.

Exista cateva reguli, respecatarea caror te poate ajuta sa nu cazi in bratele infractorilor:

  • Niciodata nu introdu datele personale ca raspuns la cererea-email.
  • Infromatia personala ar trebui sa fie introdusa doar cand conexiunea este securizata. In astfel de cazuri vei vedea, ca adresa URL a site-ului incepe cu «https://» si in interfata browser-ului a aparut o pictograma sub forma de lacat.
  • Citind e-mailul, verifica-l de prezenta semnelor false: greseli de ortografie si cuvantul scris cu litere de culoarea rosie «Urgent!». Daca mesajul contine un link, care difera de adresa site-ului, inseamna ca mesajul este un atac de tip phishing.
  • N-ar trebui sa accesezi link-urile din mesajul e-mail. Mai bine sa deschizi site-ul dorit intr-o fereastra noua, introducand manual adresa.
  • Asigura-te ca antivirusul tau te poate proteja de atacuri de tip phishing.
  • Browser-ul tau, antivirusul si alte programe trebuie sa fie actuallizate la cea mai recenta versiune cu cele mai recente actualizari de securitate.
  • Despre toate mesajele e-mail suspecte trebuie imediat sa anunti banca sau reprezentantii retelei sociale.

Sursa materialelor Kaspersky Lab. Traducere Antivirus Free

Cum sa te protejezi de phishing pe Facebook: 7 reguli simple
5 (100%) 2 votes

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *