Cum imi pot proteja contul Gmail


In ultimii ani tot mai mult se vorbeste de spargerea contului pe Gmail. Cei, a caror conturi au fost sparte, stiu ca Gmail informeaza utilizatorul cand contul e-mail este compromis sau cand cineva incearca sa acceseze contul de pe un calculator necunoscut. In astfel de cazuri Google trimite instructiuni pentru a schimba parola.
Doar ca utilizatorii, care au schimbat parola, dupa un timp pot descoperi ca contul este iar spart. De fapt, dupa ce a fost spart contul, hackerii pot citi in continuare corespondenta sau accesa contul, chiar si fara a cunoaste noua parola.

In cazul in care ti-a fost spart contul de Gmail, urmeaza instructiunile descrise mai jos.

Filtre. Metoda cea mai simpla pentru a citi corespondenta e-mail dupa schimbarea parolei – setarea redirectionarii mesajelor, atunci toate mesajele noi vor fi redirectionate catre atacator.

Intra in setarile Gmail pe fila «Redirectionare si POP/IMAP», pentru a te asigura, ca redirectionarea este dezactivata. Apoi, verifica fila «Filtre», si daca acolo vei gasi reguli de filtrare, care activeaza redirectionarea pe o adresa necunoscuta, elimina-le.

Verifica setarile de recuperare a parolei. Modificarea metodei de a recupera parola uitata – metoda cea mai simpla de a pastra accesul la contul Gmail pentur hacker.

Trebuie sa mergi la «Setari» – «Conturi si importare» – Schimba optiunea de recuperare a parolei – E-mail. Acolo asigura-te, ca lista nu contine adrese necunoscute. De asemenea verifica daca nu s-a modificat numarul tau de telefon mobil pentru a primi coduri de verificare si intrebarea de securitate. Un atacator cu experienta nu va schimba intrebarea, dar poate sa schimbe sau sa tina minte raspunsul, ca sa-l tina minte. Pentru o protectie mai buna poti schimba intrebarea de securitate si raspunsul.

Verifica «Calendar» si «Drive» Google. Gmail nu este singurul instrument de management, si multe alte servicii Google permit hackerului sa-ti acceseze “usa din spate”. Daca folosesti Google Voice, asigura-te ca robotul telefonic si mesajele de tip text nu sunt trimise pe adrese necunoscute. Apoi, verivica «Drive» Google – nici un document nu trebuie sa fie public (shared) cu necunoscutii. Apoi urmeaza «Calendar» Google: in setarile fiecarui calendar apasa link-ul «Reinitializare adrese URL private» – se va crea o adresa web noua pentru acces direct la calendar. Apoi apasa tabul «Permite accesul la acest calendar» si aici de asemenea verifica, sa nu fie calendarul disponibil de pe adrese de e-mail necunoscute.

Verifica prezenta aplicatiilor periculoase. Deoarece Gmail este un set de apicatii, si nu doar o aplicatei web de e-mail, va trebui sa verifici daca atacatorul nu a adaugat o aplicatie spyware. Datorita numarului mare de aplicatii (pentru web, calculator si telefon) in ziua de astazi putini verifica inainte de a apasa butonul «Permite accesul» dintr-o fereastra de dialog. Ca urmare, aplicatii de la parti terte pot ajunge in lista aplicatiilor de incredere, avand dreptul de a citi datele din contul tau. Verifica lista completa aplicatiilor de incredre din contul tau (Setarile contului – Conectarea si securitatea – Aplicatii si site-uri conectate) si neaparat verifica ce drepturi are fiecare apicatie. Daca crezi ca una dintre aplicatii vrea sa primeasca prea multe din contul tau, probabil, va trebui sa o elimini si sa renunti la utilizarea ei.

Activeaza verificarea in doi pasi. O metoda foarte buna pentru a proteja contul Gmail – activeaza verificarea codului suplimentar cand te conectezi de pe un calculator necunoscut. Google va solicita nu doar numele de utilizator si parola, dar si un cod, care poate fi primit printr-un SMS.

Cum imi pot proteja contul Gmail
5 (100%) 3 votes

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *