Cum evit instalarea programelor potential nedorite 1


Sa analizam, cum evitam barele de instrumente publicitare, suplimente de browser si alte componente nedorite in timpul instalarii programelor gratuite.
Multi dintre voi probabil ca v-ati confruntat cu situatia – ai descarcat si instalat un program gratuit, apoi ai deschis browserul si ai gasit in el o bara de instrumente ciudata si motorul de cautare schimbat. De fapt, ai instalat un program potential nedorit (PPN).

Cum evit instalarea programelor potential nedorite

De obicei acest program este incorporat in executorul unui program obisnuit, cel mai des in cele gratuite, desi uneori apar chiar si in produsele comerciale. Ele de obicei schimba setarile browserului, incercand sa redirectioneze traficul catre resurse care aduc venituri creatorului programului nedorit. De asemenea, ele pot urmari activitatea ta pe Internet, si apoi trimite aceste informati agentiilor de publicitate.

Prevenim instalarea programelor potential nedorite

Desi programele sunt nedorite, acestea nu au caracter periculos si de multe ori nu sunt detectati de antivirusi. Cea mai buna protectie impotriva lor – grija si prudenta.

Citeste cu atentie fiecare pas al instalarii si debifeaza campurile de selectie, care sunt responsabile pentru instalarea programului suplimentar, barelor de instrumente si extensii. Daca se ofera instalarea obisnuita sau personalizata, alege personalizata – acolo de multe ori sunt ascunse comutatoarele de instalare a programelor ascunse. Programul Unchecky poate ajuta la debifarea campurilor de selectie si va anunta despre incercarea de a instala programe nedorite.

Cum evit instalarea programelor potential nedorite

Instrumentul gratuit Unchecky monitorizeaza instalarea programelor si debifeaza automat campurile de selectie, care duc la instalarea programelor de la parti terte. Pe site-ul nostru sunt disponibile instructiuni detaliate despre utilizarea utilitarului.

Uneori, cand instalezi un program gratuit, PPN este parte integranta a propunerei, si nu poti dezactiva instalarea lui. Cand ai in fata acordul de licenta a oricarui program, apare tentatia de a face click pe butonul “Continua”, deoarece citirea documentului poate dura. Cu toate acestea, uneori mai bine sa citesti acordul, pentru a afla, daca programul vine cu o gramada de “prieteni” inutili. In acesta situatie solutia cea mai buna este anularea instalarii si cautarea unui alt program, care nu impune module suplimentare.

Poate ar trebui sa cauti o versiune portabila a programului – nu trebuie sa-l instalezi, iar asta inseamna ca nu contine aplicatii de la parti terte.

Pentru a verifica aplicatia suspecta, poti folosi Sandbox – in acest caz aplicatia nedorita nu va avea acces in timp real la fisierele de sistem. Poti folosi si o masina virtuala, de exemplu VirtualBox, pentru a instala aplicatii pe un sistem de operare separat.

Eliminarea PPN

Ai facut tot ce se poate pentru a evita PPN, doar ca browserul tau a fost modificat, a aparut un panou nou, motorul de cautare a fost schimbat. In cazul in care antivirusul nu detecteaza sursa, si tu nu poti elimina extensia nedorita din browser, incearca Malwarebytes Anti-Malware.

Malwarebytes Anti-Malware poate scana sistemul pentru a cauta si elimina PPN. Produsul poate lucra in paralel cu antivirusul principal, poate fi setat pentru a detecta PPN si procesarea lor ca programe obisnuite periculoase, adica oferind eliminarea. Cum se configureaza Malwarebytes Anti-Malware poti afla pe site-ul nostru.

Cum evit instalarea programelor potential nedorite

In plus, poti folosi utilitarul gratuit Junkware Removal Tool pentru a elimina programe adware si programe potential nedorite.

Te-ai intalnit vreodata cu PPN? Cum le-ai eliminat? Spune-ne in comentarii.

Cum evit instalarea programelor potential nedorite
5 (100%) 1 vote

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “Cum evit instalarea programelor potential nedorite

  • Zina

    Interesant și util! Mulțumesc!

    Mi s-a întâmplat, și nu o dată, să mă trezesc cu programe potențial nedorite, mai exact cu un nou motor de căutare. Cum am rezolvat? Am bâjbâit cu greu prin setările computerului și am reprogramat motorul de căutare preferat.