Cele mai bune instrumente pentru eliminarea programelor periculoase


Programe periculoase in contextul acestui articol (AdWare si Malware) – sunt programe, care au activitate nedorita pe calculator (ferestre publicitare, comportament ciudat a calculatorului si browser-ului), de multe ori sunt instalate fara stirea utilizatorului.
Cea mai mare problema acestor programe periculoase – antivirusii de multe ori nu ii vad, a doua problema – metode obisnuite pentru eliminarea lor de multe ori nu functioneze. Anterior, o problema asemanatoare a fost descrisa in articolul Cel mai bun antibanner. Blocarea reclamelor online. In acest articol – cele mai bune instrumente gratuite pentru eliminarea programelor nedorite si periculoase, curatarea browser-ului de AdWare. De asemenea ar putea fi util: utilizarea Unchecky pentru a bloca instalarea programelor nedorite. Cel mai bun antivirus gratuit pentru Windows 10.

Nota: pentru cei, care se conftunta cu reclame de tip pop-up in browser (si aparitia lor in locuri, in care n-ar trebui sa apara), recomand pentru inceput sa dezactiveze extensiile din browser (chiar si acelea, in care au incredere 100%) si sa verifice rezultatul. Si doar dupa sa incerce utilitarele pentru eliminarea programelor periculoase, descrise mai jos.
  1. Utilitar Microsoft pentru eliminarea programelor periculoase
  2. AdwCleaner
  3. Malwarebytes Anti-Malware
  4. Junkware Removal Tool
  5. CrowdInspect (verifica procesele Windows)
  6. Instrument pentru curatare Chrome si Avast Browser Cleanup
  7. Zemana AntiMalware
  8. HitmanPro
  9. Spybot Search and Destroy

Utilitar Microsoft pentru eliminarea programelor periculoase

Daca pe calculatorul tau este instalat Windows 10, inseamna ca deja ai preinstalat un utilitar pentru eliminarea programelor periculoase (Microsoft Malicious Software Removal Tool), care ruleaza in mod automat, si este disponibil pentru rulare manuala. Acest utilitar il poti gasi in C:\Windows\System32\MRT.exe. Acest utilitar nu este la fel de eficient, ca programe de la parti terte pentru detectarea si eliminarea programelor Malware si Adware (de exemplu, analizat mai jos AdwCleaner este mai eficient), desi ai putea incerca.

Procesul de scanare si eliminarea programelor malware este in limba engleza (suficient sa apesi «Urmatorul»), iar scanarea poate dura un timp mai lung.

Avantajul utilitarului Microsoft MRT.exe este faptul ca este o aplicatie de sistem, ceea ce nu poate deterioara sistemuul (cu conditia ca este licentiat). De asemenea, poti separat descarca acest utilitar pentru Windows 10, 8 si Windows 7 de pe site-ul oficial https://support.microsoft.com/ro-ro/help/890830/remove-specific-prevalent-malware-with-windows-malicious-software-remo.

AdwCleaner

Recomand sa incepi scanarea si curatarea sistemului chiar cu acest instrument. Mai ales in cazuri in care apar reclame de tip pop-up si deschiderea automata a paginilor inutile cu imposibilitatea de a schimba pagina de start in browser.

Motivul principal pentru care recomand AdwCleaner – acest utilitar este gratuit si nu necesita instalare (in plus, dupa verificare si curatarea sistemului ofera sfaturi pentru a evita infectarea calculatorului).

Utilizarea AdwCleaner este destul de simpla – porneste programul, apasa butonul «Scan», verifica rezultatele (poti debifa elementele, pe care nu vrei sa le elimini) si apasa butonul «Clean».

In timpul elminarii programelor periculoase poate fi necesara repornirea calculatorului (pentru a elimina amenintarea). Iar dupa terminare poti obtine un raport de tip text, despre ceea ce a fost eliminat.

Mai multe informatii despre AdwCleaner – https://antivirus-free.ro/utilitare/malwarebytes-adwcleaner.html

Malwarebytes Anti-Malware Free

Anti-Malware – unul dintre cele mai populare programe pentru detectarea si eliminarea programelor nedorite de pe calculator. Mai multe informatii despre setarile acestui utilitar in articolul Cum se configureaza Malwarebytes Anti-Malware.

Versiunea Malwarebytes Anti-Malware Free poate fi descarcat de pe site-ul nostru https://antivirus-free.ro/utilitare/malwarebytes-anti-malware-mbam.html

Junkware Removal Tool

Utilitar gratuit pentru eliminarea Adware si Malware. Junkware Removal Tool – inca un instrument pentru detectarea si eliminarea programelor nedorite, extensiilor de browser si altor amenintari. La fel ca AdwCleaner, a fost achizitionat de Malwarebytes.

Utilitarul functioneaza intr-o interfata de tip text si elimina in mod automat amenintarile rulate in procese, autorun, fisiere si foldere, servicii, browsere si pictograme (creand un punct de restaurare). La final creeaza un raport de timp text despre toate aplicatiile nedorite eliminate.

Utilitarul JRT poate fi descarcat de pe site-ul nostru https://antivirus-free.ro/utilitare/junkware-removal-tool.html

CrowdInspect – verifica procese Windows

Majoritatea utilitarelor pentru detectarea si eliminarea programelor periculoase prezentate cauta fisiere executabile pe calculator, analizeaza rigistrul, uneori – exensiile pentru browser si afiseaza o lista cu programe potential periculoase (comparand cu baza sa de date) cu informatii despre ce fel de amenintare s-a detectat.

In schimb, utilitarul pentru verificarea proceselor Windows CrowdInspect analizeaza procesele pornite in momentul de fata, comparand cu baza de date online a programelor nedorite, efectuand verificarea cu ajutorul serviciului VirusTotal si afisand conexiunile de retea, setate de aceste procese (afisand de asemenea reputatia site-urilor, pe baza adreselor IP respective).

CrowdInspect poate fi descarcat gratuit de pe site-ul nostru https://antivirus-free.ro/utilitare/crowdinspect.html

Instrument pentru curatare Chrome si Avast Browser Cleanup

Una dintre cauzile aparitiei reclamei nedorite in browsere (pop-up, facand click oriunde pe orice site) – extensii malware si suplimente in browser.

In acelasi timp, utilizatorii de multe ori nu respecta recomandarile: dezactivarea tuturor extensiilor, deoarece unele dintre extensii par de incredere (desi chiar aceasta extensie a devenit periculoasa – si asa ceva poate fi).

Exista doua utilitare populare pentru verificarea exensiilor nedorite in browser.

Primul utilitar – Chrome Cleanup Tool (aplicatia oficiala de la Google, anterior a fost numit Google Software Removal Tool). Dupa pornire scaneaza calculatorul pentru prezenta programelor, care pot afecta functionarea browserului Google Chrome, iar dupa reseteaza browserul si dezactiveaza toate extensiile (marcajele vor ramane).

Utilitarul poate fi descarcat accesand link-ul https://antivirus-free.ro/utilitare/chrome-cleanup-tool.html

Al doilea utilitar gratuit pentru verificarea browserelor – Avast Browser Cleanup (verifica extensiile nedorite in browsere Internet Explorer si Mozilla Firefox). Dupa instalarea si rularea utilitarului, se vor scana browserele pentru extensii cu reputatia proasta, si in cazul in care se vor gasi, se vor afisa in fereastra utilitarului cu posibilitatea de eliminarea lor.

Avast Browser Cleanup poate fi descarcat de pe site-ul nostru https://antivirus-free.ro/utilitare/avast-browser-cleanup.html

Zemana AntiMalware

Zemana AntiMalware – inca un utilitar pentru eliminarea programelor periculoase. Printre avantaje – scanarea in cloud (detecteaza ceea, ce uneori nu detecteaza AdwCleaner si Malwarebytes AntiMalware), scanarea fisierelor individuale si interfata in limba romana. Utilitarul de asemenea permite protejarea calculatorului in timp real (o caracteristica similara este disponibila in versiunea comerciala MBAM).

Printre dezavantaje – este gratuit doar 15 zile (de fapt, avand in vedere ca astfel de programe sunt utilizate doar in cazuri de urgenta, poate fi destul), precum si necesitatea unei conexiuni la internet (in orice caz, pentru scanarea initiala pentru prezenta Malware, Adware si alte amenintari).

Zemana Antimalware poate fi descarcat de pe site-ul nostru https://antivirus-free.ro/utilitare/zemana-antimalware.html

HitmanPro

HitmanPro – utilitarul care mi-a placut. In primul rand, viteza de scanare si numarul amenintarilor detectate, inclusiv eliminate, dar de la care au ramas urme in Windows. Programul nu necesita instalare.

HitmanPro este un utilitar comercial, doar ca timp de 30 de zile ofera posibilitatea de a utiliza gratuit toate functiile – ceea ce este suficient pentru a elimina toate resturile din sistem.

Hitman Pro – este un utilitar, care ajuta la rezolvarea problemelor cu programe potential periculoase, iar in combinatie cu urmatorul utilitar functioneaza impecabil.

Hitman Pro poate fi descarcat de pe site-ul nostru https://antivirus-free.ro/utilitare/hitmanpro.html

Spybot Search & Destroy

Spybot Search & Destroy – inca o metoa eficienta pentru a elimina programe nedorite. Utilitarul contine un numar mare de caracteristici suplimentare pentru securitatea calculatorului.

Pe langa detectarea programelor nedorite, utilitarul permite protejarea sistemului, monitorizand programele instalate si modificarile in fisierele de sistem si registru Windows. In cazul eliminarii gresite programelor periculoase, care a dus la deteriorarea sistemului, pot fi anulate modificarile, facute de utilitar. Cea mai recenta versiune poti descarca de pe site-ul producatorului: https://www.safer-networking.org/spybot2-own-mirror-1/

Sper, ca utilitarele descrise te vor ajuta sa rezolvi problemele cu calculatorul. Daca ai cu ce completa acest articol, astept in comentarii.

Cele mai bune instrumente pentru eliminarea programelor periculoase
5 (100%) 2 votes

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *