Cel mai bun antivirus gratuit 2015


Sa te bazezi pe protectia incorporata din Windows – este o mare gresala. Bine ca poti corecta situatia, fara a da un ban. Portalul PC Magazine ofera cel mai bun antivirus din anul 2015, potrivit testelor efectuate.
Daca nu ai instalat un program antivirus pe Windows 8.x, Windows Defender va incearca sa protejeze sistemul de atacuri periculoase. Din pacate, testele demonstreaza, ca indiferent de opinii, sistemul de protectie din Windows nu poate fi comparat cu produsele gratutie de la producatorii programelor antivirus. Chiar daca nu esti dispus sa platesti pentru un produs comercial, pe piata sunt prezentate o multime de produse antivirus de la parti terte, care functioneaza mai eficient si in acelasi timp sunt complet gratuite. Portalul PC Magazine a adunat o colectie de antivirusi gratuiti, care ar trebui sa te protejeze in lumea digitala.

Antivirusul tau trebuie sa elimine programele periculoase existente, iar obiectivul prinvipal trebuie sa fie prevenirea noilor infectii. Toate produsele antivirus din colectia adunata ofera protectie in timp real impotriva atacurilor malware. Unele produse chiar blocheaza incercarile de a vizita site-urile periculoase.

Cel mai bun antivirus gratuit 2015

Teste laboratoarelor independente

Cercetatorii din laboratoarele independente petrec o multime de timp pentru efectuarea testelor. Unele laboratoare publica regulat rezultatele testelor. PC Magazine monitorizeaza rezultatele a 6 laboratoare cunoscute: AV-Comparatives, AV-Test Institute, Dennis Technology Labs, ICSA Labs, Virus Bulletin si West Coast Labs.

Producatorii programelor antivirus de obicei platesc pentru participarea la teste, deoarece rapoartele laboratoarelor ajuta la imbunatatirea produselor. Numarul de laboratoare, care includ un produs sau altul, demonstreaza importanta sa. In orice test sunt efectuate doua conditii: produsul trebuie sa fie considerat important pentru laborator, si compania-dezvoltator trebuie sa fie de acord cu taxa de participare. Laboratoarele nu sunt obligate sa testeze produse gratuite, doar ca multi producatori includ protectia completa in produsele gratuite, adaugand in produsele comerciale caracteristici avansate.

Specialistul in securitate PC Magazine Neil J. Rubenking a dezvoltat propriul sistem pentru agregarea rezultatelor testelor – valoarea totala variaza de la 0 la 5 puncte. In unele cazuri pentru formarea indicelui lipsesc unele date, in aceste cazuri campul corespunzator este marcat “N/A”.

Teste proprii PC Magazine

Pe langa testele primite de la laboratoarele independente Rubenking efectueaza teste proprii pentru blocarea malware. Fiecare antivirus este intamplinat de o colectie de malware, si se fixeaza reactia produsului la atacuri. De obicei antivirusul blocheaza instantaneu cea mai mare parte din malware cand se deschide fisierul si detecteaza unele din amenintari ramase cand se incearca executarea acestora. Indexul de blocare programelor malware poate varia de la 0 pana la 10 puncte, in functie de protectia sistemului de testare.

Setul de test a programelor malware este folosit luni de zile, iar asta inseamna ca testul nu verifica posibilitatea produselor antivirus de a rezista la atacuri zero-day. Astfel, intr-un test separat se incearca descarcarea malware de pe 100 adrese URL, a caror varsta nu depaseste 4 ore. Apoi se monitorizeaza comportamenul ulterior al antivirusului: blocarea accesului la statutul de retea, eliminarea continutuli periculos in timpul descarcarii sau ignorarea amenintarii.

Functii utile

Fiecare antivirus scaneaza fisiere la accesare, pentru a preveni executarea potentiala de malware. Singura exceptie este Malwarebytes Anti-Exploit Free – produsul este conceput special pentru detectarea vulnerabilitatilor de exploit si este proiectat pentru utilizarea impreuna cu protectia antivirus principala.

Blocarea accesului la link-uri malware – o modalitate buna de a evita probleme. Unele produse extind protectia pentru a preveni accesarea resurselor periculoase, site-uri cu phishing, care incearca sa fure date personale. In plus, unele produse ofera un rating in rezultatele de cautare pe Internet, marcand link-urile suspecte si periculoase.

Detectarea comportamentala este prezenta in unele produse. Pe de o parte aceasta componenta poate detecta programe periculoase, care sunt amenintari necunoscute. Pe de alta parte, analiza comportamentala poate duce la rezultate false pentru programe de incredere.

O modalitate simpla pentru protectia calculatorului este instalarea actualizarilor de securitate pentru sistemul de operare Windows, browsere si alte programe. Scanarea vulnerabilitatilor sub forma actualizari nereusite este o functie, care este intalnita des in produsele antivirus comerciale. Cu toate acestea, unii antivirusi gratuiti sunt echipati cu functii similare. Alte componente suplimentare utile includ prevenirea atacurilor USB, scanarea setarilor de securitate pe router si curatarea istoricului din browser.

Cine nu a fost inclus in test

Acest articol contine informatii doar despre programe antivirus gratuite, care au primit cel putin rating “bun” in rezultatele testelor PC Magazine. Printre produsele, care nu au fost incluse in acest clasament – Windows Defender/Microsoft Security Essentials. Microsoft participa in toate testele, dar doar ca o protectie de baza. Daca produsul nu poate depasi nivelul de baza de protectie, atunci acestuia nu i se acorda atentia.

Exista o multime de utilitare antivirus gratuite, care sunt concepute doar pentru curatarea infectiei malware. Utilizatorul apeleaza la aceste utilitare cand apar suspiciuni de infectie activa. Dupa rezolvarea problemei, aceste utilitare nu sunt folosite, deoarece nu ofera protectie in timp real. Titlul de “Alegerea editorului” in aceasta categorie apartine lui Malwarebytes Anti-Malware 2.0 – acest produs poate curata foarte bine sistemul infectat. Deoarece aceste utilitare de obicei sunt gratuite, utilizatorul poate folosi mai multe programe pentru scanare. Dupa eliminarea amenintarii, utilizatorul va avea nevoie de un antivirus cu caracteristici depline pentru protectia permanenta.

Cel mai bun antivirus

Titul “Alegerea editorului” in categoria de protectie antivirus gratuit il poarta Panda Free Antivirus 2015. Panda obtine rezultate foarte bune in testele laboratoarelor independente si in testul PC Magazine. Antivirusul contine cateva componente de securitate suplimentare. Bitdefender Antivirus Free Edition (2014) de asemenea face fata amenintarilor, desi versiunea comerciala Bitdefender este mult mai buna. Toate produsele prezentate sunt complet gratuite, astfel poate fi testat orice produs, pentru a alege cel care se potriveste cel mai bine nevoilor tale.

Panda Free Antivirus 2015

166

167

Panda Free Antivirus 2015 aduna puncte, comparabile cu cele mai bune produse comerciale, atat in testele independente, cat si in testul PC Magazine. Produsul poarta titlul “Alegerea editorului”, in categoria antivirusilor gratuiti.

Bitdefender Antivirus Free Edition (2014)

168

169

Bitdefender Antivirus Free Edition (2014) ramane invizibil in sistem, atat timp cat nu se va detecta un pericol. Fereastra principala de dimensiuni mici si modul automat de functionare se potriveste pentru utilizatorii, care apreciaza simplitatea si eficienta.

Malwarebytes Anti-Exploit Free

170

171

Malwarebytes Anti-Exploit Free protejeaza browsere impotriva atacurilor exploit si amenintarilor zero-day.

Ad-Aware Free Antivirus+ 11

172

173

Echipa Lavasoft a schimbat interfata Ad-Aware Free Antivirus+ 11 si a inlocuit motorul de scanare. Noua interfata arata foarte bine, doar ca eficienta blocarii malware a scazut putin.

Avast Free Antivirus 2015

174

175

Verificarea setarilor de securitate a router-ului in Avast Free Antivirus 2015 este foarte utila. Cu toate acestea, protectia de baza a produsului este una medie.

AVG AntiVirus Free 2015

176

177

AVG AntiVirus Free 2015 a primit o interfata actualizata, iar noul instrument Web TuneUp imbunatateste securitatea browserelor. Este o alegere buna pentru protectia gratuita.

Qihoo 360 Total Security Essential

178

179

Qihoo 360 Total Security Essential are rezultate bune in testele amatorilor si in testele laboratoarelor independente. Cu toate acestea, pentru protectia maxima utilizatorul va trebui sa activeze toate motoarele de scanare.

Comodo Antivirus 8

180

181

Comodo Antivirus 8 ofera protectie antivirus decenta si un set de caracteristici avansate de securitate. Cu toate acestea, functionalitatea extinsa poate parea prea complicata pentru utilizatorul obisnuit.

FortiClient 5.0

182

183

Chiar daca produsul initial a fost conceput pentru a lucra cu dispozitive de retea, FortiClient 5.0 de asemenea poate lucra ca un antivirus separat cu control parental incorporat si VPN-client. Produsul este distribuit gratuit.

Alegerea utilizatorului Antivirus-Free.ro

Utilizatorii site-ului Antivirus-Free.ro pot vota pentru cel mai bun antivirus gratuit 2015 pe aceasta pagina.

Cel mai bun antivirus gratuit 2015
4.8 (95%) 8 votes

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *