Ce poti, si ce nu ar trebui sa faci pe Internet


Cat timp petreci studiind paginile prietenilor pe Facebook? Cu siguranta cunosti toate mesajele si ultimele selfie, publicate de prieteni, si stii cum se distreaza si cu ce. Si daca depui un pic de efort, poti cu usurinta afla conturile membrilor de familie a prietenilor.
De fapt, acelasi lucru poate face oricine, doar ca in scopuri personale: pentru a-ti sparge contul, infecta calculatorul cu virusi si malware sau sa-ti fure informatii personale, cum ar fi date de logare.

Exista cazuri si mai grave: infractorii pot sa-ti sparga parola. Asa ca in acest articol vreau sa-ti recomand si fii un pic mai secretos, cel putin in comunicarea cu persoanele necunoscute. Cu totii avem secrete, si tu ai dreptul la propriul secret!

  • Nu povesti persoanelor necunoscute despre viata ta, chiar daca crezi ca nu ii vei mai vedea vreodata. Internetul tine minte totul si nu iarta greselile – si ceea ce vei povesti, poate intr-o zi sa se transforme impotriva ta.
  • Nu trimite informatii importante (de exemplu, nume de utilizator si parola) pe canale neprotejate: Whatsapp, Skype, Viber, etc. Hackerii intr-adevar pot intercepta toate datele trimise pe o conexiune neprotejata.
  • Nu deschide accesul pentru toata lumea la postarile si fotografiile tale in retele sociale – nu stii ce persoana ciudata poate sa-ti viziteze pagina. Nu cred ca trebuie sa spui absolut tuturor utilizatorilor de Internet despre fiecare «pas» de-al tau. Seteaza gradul de confidentialitate al lucrurilor pe care le distribui folosind selectorul de audienta «Prietenii tai».
  • Nu confirma fiecare cerere pentru adaugarea la prieteni. Mai bine sa aduni un cerc restrans de prieteni, pe care ii cunosti si cu care comunici, decat sa fii inconjurat cu o multime de straini. Unii dintre ei chiar pot fi periculosi.
Ce poti, si ce nu ar trebui sa faci pe Internet
5 (100%) 1 vote

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *