Ce faci daca iti pierzi sau iti este furat telefonul


Vara – timpul vacantelor si a concediilor, doar ca infractorii nu se odihnesc – au «sezonul de varf».
Turistii – prada dorita si usoara pentru furt, iar in statiuni sunt o multime de turisti si exista posibilitatea de a alege, de pe cine mai usor si mai mult se poate castiga. In ziua de astazi, datorita raspandirei smartphone-urilor si altor dispozitive mobile scumpe, nu exista nici o problema cu castigul.

In plus fata de masurile traditionale: obiecte de valoare pastrate in deplina siguranta, sa nu-i scoti fara motiv in public, sa ai grija de lucrurile tale in zonele turistice aglomerate – exista si alte masuri importante, pe care un turist modern ar trebui sa le faca din timp, ca sa nu ramana, de exemplu, fara informatii personale pe dispozitivul mobil. Trebuie din timp sa-si noteze IMEI telefonului (International Mobile Station Equipment Identity) si sa afle numarul telefonului a operatorului sau pentru a bloca telefonul si/sau cartela SIM. Retine, acest numar de telefon de multe ori difera pentru apeluri in interiorul tarii si in strainatate. De asemenea, multi operatori au un numar de telefon gratuit, la care poti apela gratuit chiar si din strainatate, doar ca acest numar trebuie aflat.

Ce faci daca iti pierzi sau iti este furat telefonul

Sa presupunem, s-a intamplat ce este mai rau, ai iesit din apa (la mare) si ai incercat sa iei din geanta sau de sub prosop telefonul tau, si ti-ai dat seama ca acesta a disparut. Trebuie sa actionezi imediat, pentru ca sunt sanse mari pentru a minimaliza impactul pierderii – in cel mai bun caz vei inapoia telefonul.

  • Apeleaza-te pe tine insuti. Cere telefonul de la prieten sau vecin si formeaza numarul tau. In cel mai bun caz, ai pus telefonul in alt loc, si vei auzi apelul. Cine stie, poate un trecator ti-a gasit telefonul si vrea sa ti-l inapoieze. N-ar trebui sa zambesti sarcastic – in statiunile europene exista astfel de persoane cinstite.
  • Urmareste locatia dispozitivului. In cazul in care «cel mai bun caz» nu s-a intamplat, incearca sa afli locatia telefonului cu ajutoul functiei instalate «antifurt». Aceasta functie o are Apple si alti producatori, in plus, pe dispozitive Android poti instala Kaspersky Internet Security sau Kaspersky Tablet Security. Poti sa activezi comenzile pe dispozitivul pierdut prin interfata web sau prin SMS de pe alt telefon. Datorita comenzilor, poti afla unde se afla dispozitivul (poate l-ai uitat in camera de hotel), sa pornesti alarma (poate este in geanta in modul silentios), precum si sa stergi de la distanta toate datele, daca dispozitivul totusi este furat. Acesta este un pas foarte important, deoarece contactele din agenda si corespondenta poate fi folosita pentru frauda, al carui victime pot fi rudele tale.
  • Blocheaza cartela SIM. Daca esti sigur ca telefonul este pierdut, acesta este urmatorul pas important. Daca ai notate IMEI si numarul de telefon a operatorului tau, vei putea cu usurinta sa faci un apel. Nu trebuie sa amani, deoarece infractorii in ultimul timp au obiceiul de a apela sau trimite SMS-uri pe numere premium de pe telefonul pierdut. De asemenea, in tarile dezvoltate IMEI telefonului furat este blocat, si in telefon nu se va mai putea introduce o cartela SIM.
  • Anunta incidentul. Daca esti sigur ca telefonul este furat, si nu este pierdut, anunta politia locala. Spune-i IMEI telefonului, deoarece ii va ajuta sa puna dupa gratii pe hot, daca va fi prins cu «marfa».

Sursa: Kaspersky

Ce faci daca iti pierzi sau iti este furat telefonul
4 (80%) 4 votes

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *