Ce este phishing


Ce este phishing? Phishing este un tip de atac informatic care are ca scop obtinerea datelor personale, date de la card de credit, parole pentru conturi, etc. Exista mai multe modalitati de a obtine aceste informatii de la utilizator.

Cea mai frecventata metoda este folosirea postei electronice sau site-ului clona pe Internet. Aceste site-uri clona de obicei sunt o copie exacta a site-ului bancii sau a unei institutii. Prin accesarea acestui site utilizatorul crede ca se afla pe un site oficial. El introduce numele sau de utilizator, parola, date de contact si datele cardului de credit. Ca urmare aceste informatii ajung in mainile infractorilor.

Originea termenului

Exista mai multe teorii referitoare la aparitia acestui cuvant, cele mai multe dintre care spun ca cuvantul este derivat din limba engleza, din cuvantul fishing, care se traduce ca pescuitul. Pentru astfel de fraude, care de fapt este pescuitul de bani de la oameni, cuvantul se potriveste perfect.

Wikipedia, care pentru multi este o sursa sigura de informatii, spune ca in procesul de manipulare se obtine parola. Cuvantul parola in engleza este password. Prima litera pur si simplu se ataseaza la cuvant.

De asemenea exista o teorie care spune ca cuvintele care alcatuiesc termenul phishing au fost cuvintele phishing – phreaker si fishing. Concret, termenul phreaker este foarte rar. In dictionarul obisnuit englez acest cuvant nu este de gasit. Problema este ca aceasta fraza este un argou, astfel nu are legatura cu limba literara. Cuvantul se foloseste intre persoanele, care au cunostinte profunde legate de domeniul liniilor telefonice. Prin urmare, aceste abilitati le folosesc in scopuri ilegale.

Metode utilizate

Persoanele care folosesc phishing, pentru a atinge obiectivele sale folosesc diferite tehnologii. Scopul muncii lor este de a obtine ilegal informatii private. Pentru asta se utilizeaza tehnologii de retea, combinate si postale.

Cu cativa ani in urma a fost raspandit phishing de tip e-mail, dar cu timpul s-a pierdut relevanta. Clientul primea din partea bancii un formular, in care trebuia sa introduca toate informatiile despre contul sau. Se motiva astfel de scrisoare cu eroarea produsa de software-ul bancii. Dupa aceea expeditorul putea liber sa foloseasca informatiile obtinute.

Phishing de retea este o clona a unui magazin sau site. Cu alte cuvinte, se face o copie absoluta a unei resurse de retea. De cele mai multe ori se ea un magazin online extrem de vizitat. Victima se intregistreaza, trimite datele de contact, precum si face o achizitie imaginara si introduce datele de la cardul de credit. Infractorul trebuie doar sa foloseasca informatia obtinuta in propriile scopuri. Tehnologia este simpla si cunoscuta, si totusi oamenii continua sa cada in aceasta capcana.

Virusi, care folosesc tehnologia phishing

Daca nu ai instalat un antivirus, poti sa-l descarci gratuit de pe site-ul nostru – Antivirus Free, altfel poti deveni victima fraudei. Exista virusi care pot rescrie adresa site-ului introdus in browser, fara stirea utilizatorului. Si ca urmare te vei afla pe site-clona fara sa-ti dai seama.

Antivirus instalat pe sistem te va ajuta sa elimini astfel de virus si va impiedica accesarea site-ului clona.

Ce este phishing
5 (100%) 1 vote

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *