Ce este Not-a-virus


Uneori, Kaspersky Internet Security afiseaza o fereastra galbena cu mesajul, in care se spune ca pe calculator s-a detectat not-a-virus. Daca nu este virus, atunci de ce programul antivirus afiseaza acest mesaj?

Intr-adevar nu este un virus (vorbind in termeni tehnici, «nu este un program malware»), dar totusi afiseaza mesajul. Hai sa analizam, ce este Not-a-virus si ce sa faci cu el.

In Kaspersky Internet Security cuvantul Not-a-virus sunt numiti doua tipuri de programe – adware si riskware. Ambele tipuri nu sunt periculoase in sine, astfel nu pot fi numiti virusi. Cu toate acestea, ar fi bine utilizatorul sa cunoasca despre existenta lor, deoarece aceste programe pot face ceva, ce ar putea sa nu-i placa.

Ce este Adware

Adware – sunt aplicatii de publicitate. Acestea pot afisa reclame, schimba rezultatele cautarilor, afisa unele site-uri in locul altora, colecata datele tale, ca in viitor sa ajusteze reclame contextuale sub interesele tale, sau sa faca toatea acestea dintr-o data.

Ar parea ca nu este nimic periculos, dar si placut nu este. Devine distractiv cand pe calculator ajung cateva zeci de astfel de programe si incep sa concureze intre ele pentru resurse.

In acelasi timp adware – sunt programe legitime, care ajung pe calculator cu acordul utilizatorului. Pur si simplu in timpul instalarii unui program utilizatorul, de exemplu, nu a observat un camp pentru bifare – si astfel a permis instalarea adware. Daca vei citi totul atent, poti evita instalarea adware. Vezi si: Cum evit instalarea programelor potential nedorite

Daca programul publicitar nu informeaza utilizatorul despre incercarea de a se instala pe calculator, atunci Kaspersky Internet Security il va considera ca un troian. Si in acest caz mesajul va fi intr-un chenar rosu, si nu galben, iar functionarea acestui program va fi imediat blocata. Apropo, aici poti vedea (in limba engleza), ce inseamna fiecare culoare a notificarilor in produsele Kaspersky.

Ce este Riskware

Riskware – este cu totul altceva. Acest tip include diferite programe, care initial sunt create pentru ceva util si pot fi utilizate in scopul dorit pe calculator. Doar ca uneori acestea sunt instalate fara cunostinta utilizatorului.

De exemplu, din riskware fac parte programe pentru administrarea de la distanta a calculatoruli (Remote Admin). Daca ai instalat un astfel de program si stii, ce faci, atunci nu va putea face nimic rau. Cu toate acestea, baietii rai adesea folosesc acest tip de programe ca parte a unui complex periculos – si in acest caz utilizatorul ar trebui sa stie ca pe calculator brusc a aparut ceva asemanator.

Alt exemplu – utilitare pentru descarcarea fisierelor. Multe dintre ele intr-adevar imbunatatesc comoditatea descarcarii fisierelor. Doar ca unele lucreaza gresit, impreuna cu fisierul util poate descarca alte programe, afisand avertismentul ca se va descarca nu doar fisierul dorit, de exemplu, cu un font gri pe un fundal gri.

Printre celelalte tipuri de riskware pot mentiona bare de instrumente, care de asemenea pot fi aplicate la adware – in functie de functionalitate. Exista si alte extensii pentru browser, care de asemenea pot face parte din riskware.

In mod implicit Kaspersky Internet Security nu afiseaza notificari despre detectarea riskware. Cu toate acestea, in setari poti intra in rubrica «Amenintari si Exluderi» si activa punctul «alte programe» – astfel Kaspersky Internet Security va afisa notificari si despre riskware.

Dar numar notificari: in mod implicit antivirusul nu blocheaza si nu elimina riskware, ca sa nu interfereze cu utilizarea legitima a unor astfel de aplicatii. De fapt, si cuvantul «riskware» nu vei vedea in notificari – va fi o specificare: programe pentru control de la distanta, descarcarea sau altceva.

In cazul in care riskware va incepe descarcarea unor componente periculoase, acestea vor putea fi reclasificate in troieni si apoi blocate indiferent daca este sau nu este bifat «alte programe».

Detectarea adware sau riskware. Ce sa fac?

Kaspersky Internet Security afiseaza o notificare despre detectarea unor astfel de programe, ca sa stii, ca acestea sunt prezente pe calculatorul tau. Probabil, le-ai instalat in mod constient – asa cum am vorbit mai sus, printre aplicatii-riskware exista si unile chiar utile. In acest caz, poti sa nu-ti faci griji.

Pe de alta parte, probabil, un not-a-virus a ajuns neobservat pe calculator. Si in acest caz este bine sa stii, ca acest program face parte din riskware sau adware. Astfel utilizatorului se ofera posibilitatea de a decide ce sa faca cu programul. Daca nu l-ai instalat – mai bine sa-l elimini.

Sursa: Kaspersky Lab

Ce este Not-a-virus
5 (100%) 2 votes

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *