Ce este firewall si la ce ajuta


Multi utilizatori de calculatoare de multe ori se intreaba, ce este firewall. In acest articol voi incerca sa explic ce este firewall si la ce ajuta acesta.
Cu totii stim ca cumparand un calculator nu doar lucram pe el, dar si comunicam pe Internet. Cel mai trist este ca majoritatea utilizatorilor nu au nici o idee despre ceea ce constituie securitatea calculatorului.

Daca calculatorul are informatii confidentiale, nu exista nici o garantie ca informatia nu va fi facuta publica. Cu toata acestea, astfel de garantii sunt necesare, in special celor care lucreaza cu informatii importante. Protectia datelor o ofera firewall.

Cum functioneaza

Tradus din limba engleza cuvantul firewall inseamna zid de protectie. Firewall-ul trebuie sa ofere o bariera intre retea si calculator. Altfel spus este un filtru. Firewall-ul tine evidenta conexiunii calculatorului, analizeaza conexiunea si decide daca va permite conexiunea sau nu.

Sa explic intr-un limbaj mai simplu, firewall-ul permite doar ceea ce a permis utilizatorul. Cu toate acestea firewall nu ofera siguranta deplina, pentru ca nimeni nu poate garanta 100%. Firewall este un obstacol mic, aici totul depinde de experienta hackerilor.

Configurarea firewall-ului

Principalele recomandari pentru configurare sunt conexiuni permise ale aplicatiilor care intr-adevar au nevoie de conectare.

In plus, trebuie configurat in asa fel, incat aplicatia sa aiba acces doar la acele porturi cu care lucreaza, nu mai mult. Pare complicat? Firewall-ul modern are asistent de configurare, care va simplifica configurarea.

Tipuri de firewall

Privind mai departe, ce este firewall, ar trebui sa mentionez faptul ca exista doua tipuri de ziduri. Este zid personal si zid corporativ. Zid personal este o aplicatie intalata pe calculatorul unui utilizator. Zid corporativ este o aplicatie care se instaleaza pe gateway-ul intre LAN si Internet.

Firewall personal

Daca un utilizator are firewall personal, atunci acesta are procesul de invatare integrat. Cu el putem intelege cum functioneaza firewall-ul.

In cazul in care o aplicatie instalata pe calculator nu are normele potrivite pentru firewall, va aparea o instiintare, prin care utilizatorul va trebui sa ea o decizie pentru a aproba sau interzice conectarea. In ziua de astazi sunt o multime de firewall-uri. Indiferent de tipul, prin caracteristici practic nu difera unul de altul. Principalele diferente sunt modul de utilizare, interfata de utilizare si de asemenea platit sau gratuit. Sa nu uitam ca multe aplicatii antivirus au firewall incorporat.

Firewall corporativ

Firewall corporativ este o aplicatie care este instalata ca un gateway intre LAN si Internet. Configureaza astfel de firewall un administrator de sistem, astfel protejand intreaga retea de calculatoare.

Concluzie

Sper ca dupa citire vei gasi raspunsul la intrebarea ta: ce este firewall si la ce ajuta acesta. Inca o data vreau sa remarc faptul ca multe aplicatii antivirus au firewall integrat. Prin instalarea unui antivirus gratuit sau platit vei obtine o protectie suplimentara impotriva atacurilor din retea pe langa protectia impotriva virusilor.

Ce este firewall si la ce ajuta
4.8 (95.58%) 104 vote[s]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *