Calculatoarele Mac sunt mai securizate, dar totusi vulnerabile


De-a lungul anilor calculatoarele Apple au avut reputatia calculatoarelor cu o securitate exceptionala. De fapt, multe persoane cred ca «macul» este complet imun la programe malware, cum ar fi virusi si viermi.
Doar ca in epoca, in care infractorii cibernetici utilizeaza atacuri din ce in ce mai sofisticate pentru a patrunde in calculator, proprietarii produselor Apple ar trebui sa stie adevarul.

Nu exista nici un calculator 100% securizat

In primul rand trebuie sa intelegem, ca calculatoarele companiei Appe nu sunt complet protejate impotriva hackerilor. Nici un calculator nu poate fi complet protejat. Este gresit sa spunem ca calculatoarele Mac companiei Apple nu pot fi compromise sau infectate cu programe malware.

De fapt, unul dintre primii virusi creati a fost conceput pentru calculatoare Apple II, si s-a intamplat in anul 1982. Acest virus a fost inofensiv: doar afisa pe ecran un poem copilaresc. Iar realitatea consta in faptul, ca sistemul de securitate incorporat in calculator a fost compromis.

In anii urmatori au aparut mult mai multe programe malware, si cu timpul fiecare amenintare devenea tot mai periculoasa.

OS X a imbunatatit in mod semnificativ protectia

Odata cu lansarea OS X in anul 2001 compania Apple a imbunatatit securitatea sistemului lor de operare. A devenit mult mai greu sa instalezi un program malware in nucleu sistemului de operare. Chiar din acel moment a inceput sa se creeze mitul despre 100% securizat, care inca nu este demascat.

Interesant, ca in fiecare an, incepand cu anul 2004, aparea doar un singur program malware periculos pentru Mac. Dar faptul , ca pentru OS X exista mai putini virusi, decat pentru Windows, a contribuit la raspandirea legendei despre invulnerabilitatea sa. In cele mai multe cazuri singura modalitate de a «prinde» unul dintre acesti virusi – este instalarea programelor ilegale de pe site-uri «warez».

Criptarea – acum jocul s-a schimbat

La fel ca pentru «fratii» pentru Windows, majoritatea programelor malware pentru Mac au fost concepute in scopul de a fura date personale. De fapt, acesti virusi puteau fi destul de usor identificati si eliminati, si de multe ori chiar inainte ca acestea sa provoace probleme.

Aparitia criptarii a schimbat radical situatia. Aceste infectii malware cripteaza fisiere, care sunt pastrate pe calculatoare Apple, astfel nu vei putea sa le vizualizezi sau sa le utilizezi. Singura metoda pentru decriptarea lor – sa achiti o rascumparare infractorului cibernetic.

Ca rezultat, criptarea va face toate fisierele tale imposibile pentru citire.

Si asta nu este totul

Infractorii cibernetici de asemenea creeaza atacuri noi, care pentru instalarea programelor sale periculoase utilizeaza diferite tehnici. De exemplu, un mesaj e-mail infectat poate fi urmat dupa un apel telefonic (care pare oficial) care uncurajeaza descarcarea si instalarea unei apicatii, pentru a rezolva incidente tehnice sau simplifica lucrul online cu banca.

Hackerii de asemenea devin mult mai rabdatori, uneori trec zile si saptamani pentru construirea unei relatii de incredere cu victima viitoare, folosind tehnici cunoscute cum ar fi «ingineria sociala». Ceea ce face aceste atacuri tot mai eficiente.

Programul antivirus pentru Mac deja este obligatoriu

Cand programele malware pentru Mac apareau relativ rar, sansa de a infecta calculatorul era foarte mica. Amenintarile pentru Mac devin tot mai frecvente si periculoase, astfel toate calculatoarele tale trebuie sa fie protejate.

Panda Antivirus ajuta la blocarea programelor malware si criptarii inainte ca acestea sa fie instalate pe calculator. De asemenea, antivirusul te poate proteja impotriva atacurilor folosind tehnici de inginerie sociala: nu vei putea instala un program discutabil, chiar si din gresala.

Pentru a afla mai multe despre, cum sa protejezi al tau Mac, descarca chiar acum versiunea de evaluare Panda Antivirus for Mac.

Sursa: http://www.pandasecurity.com

Calculatoarele Mac sunt mai securizate, dar totusi vulnerabile
5 (100%) 1 vote

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *