Avira Free Antivirus (2014) – prezentare detaliata


Avira Free Antivirus (2014) – prezentare detaliata. Antivirus gratuit Avira a facut fata blocarii noilor amenintari, a aratat note mari in testele laboratoarelor independente, doar ca produsului ii lipseste complet suportul tehnic.
Distribuitorii, care ofera solutii antivirus gratuite, in mare masura participa la jocuri de noroc. Obtinerea milioanelor de utilizatori a produselor gratuite este justificata, doar daca produsul duce la o crestere a vanzarilor produselor contra cost. Iar pentru asta este nevoie de reputatie. Multi utilizatori folosesc principiul «totul inclus», si fac din produsul gratuit o adevarata capodopera.

Avira Free Antivirus (2014) foloseste o abordare complet diferita. Antivirusului gratuit ii lipsesc multe functii din versiunea platita, si, in plus, utilizatorii sai nu primesc nici un ajutor de la suport tehnic. Astfel, in caz de eliminare programelor malware, performanta sistemului va fi afectata, asa cum se intampla de multe ori in teste, utilizatorul va avea probleme mari, pe care va trebui sa le rezolve singur.

Avira Free Antivirus (2014) - prezentare detaliata

Fiecare functie, care este prezentata in versiunile Avira platite, este prezentata pe ecranul principal antivirusului gratuit, aglomerand interfata. Componentele inactive nu sunt disponibile si au coloarea gri. Punand cursorul mouse-ului pe modulul inactiv apare o sugestie, care explica, ca pentru a utiliza modulul este nevoie de upgrade la versiunea platita. Cu toate acestea, protectia in timp real, scanarea sistemului si actualizarea componentelor este disponibila in versiunea gratuita.

Probleme in timpul instalarii si scanarii

Programul-santajist pe unul din sistemele de testare blocheaza accesul la spatiul de lucru din Windows, astfel incat instalarea antivirusului in acest caz practic prezinta o problema. In absenta completa a sprijinului tehnic pentru instalarea produsului s-a folosit Avira Rescue System. Bineinteles, s-a facut treaba.

Programul periculos pe un alt sistem a inchis instalarea antivirului de fiecare data cand acesta incepea sa ruleze. Mediul de boot Avira si aici a putut sa rezolve problema. Dupa instalarea antivirusului s-a primit un mesaj, ca unul dintre serviciile sale nu functioneaza corect. Dezinstalarea si reinstalarea completa au ajutat sa scape de acerasta problema.

Cand Avira detecteaza activitatea malware, afiseaza o notificare cu sunet. Teoretic, notificarea ar trebui sa fie afisata de fiecare data cand detecteaza un nou tip de amenintare, dar, notificarile au fost afisate constant chiar si atunci cand detecta fisiere infectate cu acelasi malware. In timpul scanarii sistemul de multe ori repornea haotic. Probabi, acest lucru s-a datorat eliminarii incomplete a pericolului. Scanarea si actualizarea bazei de date nu a putut fi finalizata.

Avira Rescue System a ajutat in acest caz, dar dupa utilizarea disc-ului de boot sistemul a ramas fara conexiunea la retea. In plus, Avira nu a putut fi instalat pe unul din doisprezece sisteme de testare, chiar si dupa scanarea cu Rescue System.

Avira Free Antivirus (2014) - prezentare detaliata

Dupa cum s-a mentionat deja, produsul nu are nici un suport tehnic, astfel utilizatorul neexperimentat va fi fortat sa caute ajutor in alta parte. Avira nu ofera servicii de asistenta, pentru a permite utilizatorilor sa ceara ajutor contra cost. In plus, utilizarea unor astfel de servicii implica conexiunea la retea. Nu este o practica buna, de a plati pentru rezolvarea problemelor, cauzate de programe gratuite. De fapt, a fost o experienta negativa a instalarii antivirusului.

Rezultate eliminarii programelor malware

Avira a detectat 72% din monstre malware si a obtinut 5,7 puncte, ceea ce este mai putin in comparatie cu avast! Free Antivirus 8 si Ad-Aware Free Antivirus+ 10.5. Interesant de remarcat faptul, ca versiunea anterioara antivirusului gratuit Avira a acumulat aproximativ acelasi scor in timpul testarii cu monstre malware vechi.

Lider in curatare este Webroot SecureAnywhere Antivirus (2014), care a detectat 89% din amenintari si a primit 6,6 puncte pentru eliminare. AVG AntiVirus FREE 2014 si Bitdefender Antivirus Free Edition au acumulat 6,4 si 6,2 puncte respectiv.

In timpul testarii cu setul de monstre malware anterior cel mai bun rezultat a avut produsul Malwarebytes Anti-Malware cu nivelu de detectie de 89% si 7,1 puncte acumulate.

Performanta buna a amenintarilor blocate

Cand s-a deschis fisierul cu monstre malware, programul imediat a inceput sa afiseze notificari. Antivirusul previne rularea fisierului infectat, pana ce utilizatorul nu va selecta optiunea de a sterge din caseta de dialog afisata. In acelasi timp, cand se detecteaza infectia Avira lanseaza mini-scanner, pentru a gasi urme de malware gasite. In timpu testarii au fost pornite cate 3-4 miniscanari deodata.

Avira Free Antivirus (2014) - prezentare detaliata

Avira a eliminat 86% din amenintari in timpu acestui test simplu, folosind detectarea semnaturior. Cand s-au deschis fisierele ramase, antivirusul a blocat alte programe malware. Ca urmare, produsul a detectat 97% din amenintari – acelari rezultat il are AVG. Astfel, avira a primit 9,4 puncte pentru blocarea si este la egalitate dupa acest indicator cu AVG, Ad-Aware si F-Secure Anti-Virus 2014.

Avira a incercat sa blocheze accesul la site-urile malware pentru a preveni descarcarea fisierelor infectate. In testarea-web produsul a blocat mai putin de 66% din amenintari din aceeasi colectie. Webroot, F-Secure si Norton AntiVirus au demonstrat 100% detectie.

Rezultate excelente in laboratoare independente

Succesul Avira in blocarea programelor malware este legat de eficienta de detectie semnaturilor. Tehnologia de securitate Avira a primit certificatul VB100 in ultimele 10 teste, efectuate de Virus Bulletin. ICSA Labs au certificat motorul pentru detectare si curatare. Dar cum produsul va face fata noilor atacuri «zero day», pentru care inca nu exista semnaturi?

Utilizatorul n-ar trebui sa-si faca griji. Tehnologia Avira a primit cel mai mare rating ADVANCED+ in testele de blocare, efectuate de AV-Comparatives. Testul de detectie traditonal este similar cu metoda de testare in PC Magazine, in timp ce testul retrospectiv simuleaza situatia la atacuri «zero day».

AV-Comparatives de asemenea efectueaza test de rezistenta cu o durata aproximativ de o luna, cu participarea a mai mult de douazeci de solutii antivirus. In fiecare zi, masinile de testare sunt atacate cu cele mai recente programe malware. Avira de asemenea a primit ratingul ADVANCED+ dupa cele mai recente rezultate a acestor teste.

 Avira Free Antivirus (2014) - prezentare detaliata

Avira a fost certificat in utlimul test AV-Test si primit 16 puncte din 18 posibile. Este un rezultat foarte bun, doar ca Kaspersky a primit 18 puncte din 18 posibile.

Extensii pentru browser si functii suplimentare

Instalatorul antivirusului include, de asemenea, o panou pentru browser, care contine bara de la Ask.com si un set de functii pentru protectie. Pentru a asigura ca n-ai sarit peste instalarea barei de instrumente, Avira afiseaza o solicitare, unde trebuie facut click. Retine, panoul schimba pagina de pornire pe Avira Search. Pictograma de pe bara de instrumente afiseaza starea paginii curente de pe serviciul cloud Avira URL Cloud. Daca pictograma este rosie, apasa pe ea pentru a afla mai multe detalii. In teste pictograma a ajutat la descoperirea mai multor atacuri de tip phishing, cu toate ca numarul total al acestora nu este suficient pentru a fi considerata o bara de instrumente completa pentru protectia impotriva phishing. Unul din reprezentantii antivirusului a spus ca bara completa impotriva phishing apare doar in solutii platite.

Avira Free Antivirus (2014) - prezentare detaliata

Bara, de asemenea, scaneaza fiecare pagina, pentru urmariri din partea retelelor de publicitare si alte sisteme, care fixeaza activitatea utilizatorilor printr-un cookie. Butonul de pe bara de instrumente afiseaza numarul de elemente blocate de pe pagina curenta, doar apasa pe buton pentru a vizualiza lista. Aceasta functie poate bloca zeci de diferite retele de anunturi, elemente de retele sociale si alte retele de urmarire.

Cu ajutorul barei utiliztorul poate sterge istoricul de navigare sau sa alega sesiunea anonima a browserului (acest lucru poate fi facut fara bara de instrumente), posta link-uri pe resurse populare si chiar rula widget-ul Facebook.

Dupa terminarea instalarii antivirusului se va afisa o solicitare pentru a utiliza sistemul de stocare in cloud cu o capacitate de 5 GB si instalarea protectiei gratuite pe dispozitivul Android. Prin apasarea pe butonul «Social Network» se va afisa o solicitare pentru a instala control parental Avira SocialShield, care in trecut a fost un produs foarte scump, iar acum este disponibiul pentru utilizarea gratuita.

Nu se potriveste pentru curatare

Nu instala Avira Free Antivirus (2014) pe un calculator virusat, si nu te astepta ca antivirusul iti va rezolva toate problemele. In unele cazuri, produsul va fi capabil sa faca fata amenintarilor, dar exista o probabilitate mare ca sistemul va da o eroare sau vei pierde conexiunea la internet. Ca urmare, vei ramane cu problemele tale si fara ajutor. Daca nu esti sigur ca calculatorul este curat, il poti verifica cu ajutorul utilitarului gratuit Scanner online Bitdefender QuickScan.

Prezentare generala Avira Free Antivirus (2014): Evaluare PC Magazine

Avira Free Antivirus (2014) - prezentare detaliata

Avantaje

  • Blocheaza excelent programe malware;
  • Note mari in testele laboratoarelor independente;
  • Disc de boot Avira Rescue System a putut elimina multe dintre problemele cu instalarea;
  • Extensia pentru browser marcheaza site-urile periculoase si blocheaza urmarirele adware.

Dezavantaje

  • Lipsa suportului tehnic;
  • Produsul nu s-a instalat pe unul din sestemele de test;
  • Pe alt sistem de testare a pierdut conexiunea la retea.

Evaluarea generala

Avira Free Antivirus (2014) a blocat foarte bine noile amenintari pe un sistem curat, iar tehnologia Avira obtine note mari in testele laboratoarelor independente. Cum n-ar fi, produsului ii lipseste complet suportul tehnic, ceea ce inseamna ca daca antivirusul in timpul devirusarii va avea erori, va trebui singur sa cauti rezolvarea.

Avira Free Antivirus (2014) – prezentare detaliata
4.7 (93.33%) 3 votes

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *