Antivirus pentru Linux – necesitate sau moft


Zilele trecute vorbeam cu un prieten despre necesitatea unui antivirus pe sistemul de operare GNU/Linux. De fapt, eu sunt de parere ca chiar daca pe Internet circula zvonuri ca nu avem nevoie de antivirus pentru Linux, totusi e bine sa-l avem instalat. Am mai multe argumente pentru asta, despre care voi vorbi mai jos.
Deci, cateva argumente «pentru» antivirus pe Linux:

  • Pe stick-urile USB, pe care le luam de la prieteni, poate fi ascunsa o infectie autorun. Utilizatorilor de Linux nu-i poate face rau, doar ca ar fi corect sa stergem virusul, ca sa nu poat fi vurisuat un utilizator de Windows, la care va ajunge stick-ul USB dupa tine.
  • Cu corespondenta e-mail situatia este similara: poti primi ceva, si vei decide sa trimiti mai departe, si ar putea sa nu fii constient ca contribui la raspandirea unui virus. Si, bineinteles, ai nevoie de antivirus pentru server (fie ca este vorba de FTP sau Samba), din care vor descarca sau incarca fisiere utilizatorii de Windows.
  • Linux face ceea ce ii spune utilizatorul. Mai precis superuser. Cei care prefera sa stea autentificati ca root, precum si cei, care in primul rand intra in consola si tasteaza sudo su – antivirus este o salvare impotriva programelor periculoase.
  • In ziua de astazi pentru Linux sunt foarte putini virusi, dar, ar trebui sa ne amintim de virusii Kagob, Bliss si Staog, din care ne putem da seama ca Linux nu este ascuns de virusi. De ce sa asteptam o epidemie, si sa nu ne protejam din timp?

Cam asa ceva. Sunt mai multe produse de securitate pentru Linux, printre care si avast! Linux Home Edition, AVG for Linux Workstation, Avira AntiVir Personal. Acesti trei antivirusi sunt gratuiti.

Antivirus pentru Linux – necesitate sau moft
Ti-a placut acest articol?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *