Antivirus gratuit sau produs comercial?


In ziua de astazi pe piata sunt prezentate o multime de programe antivirus, dintre care unele sunt distribuite gratuit. De aici apare intrebarea, va putea antivirusul gratuit sa ofere aceeasi protectie ca si produsele comerciale?

Antivirus gratuit sau produs comercial?

AV-Test a testat 22 de programe antivirus si a ajuns la o concluzie logica: produsele gratuite fac o treaba buna, iar pentru o suma accesibila poti obtine o protectie eficienta.

Numarul total de amenintari pentru calculatoare Windows creste cu aproximativ 4 exemplare malware intr-o secunda. Doar de la inceputul anului 2015 laboratorul AV-Test a introdus in baza sa peste 100 de milioane de virusi. Acesta este motivul pentru care categoria Internet Security devine componenta obligatorie pentru sistemul de operare Windows. Orice utilizator, care acceseaza resursele web fara o protectie, expune calculatorul la infectii malware. Chiar si o simpla accesare a site-ului potential periculos poate duce la descarcari neautorizate a programelor periculoase, care pot infecta rapid sistemul.

Specialistii laboratorului AV-Test au testat 21 de programe antivirus pe trei criterii: protectia, performanta si usurinta de utilizare. Patru programe antivirus, care au participat la test, sunt distribuite gratuit. In acest test au participat produsele de la AhnLab, Avast, AVG, Avira, Bitdefender, BullGuard, Check Point, Comodo, ESET, F-Secure, G Data, K7 Computing, Kaspersky Lab, McAfee, Microworld, Norman, Panda Security, Quick Heal, Symantec, ThreatTrack si Trend Micro. Pentru comparatie ca un nivel de baza de protectie s-a folosit Windows Defender, care este incorporat in sistemul de operare Microsoft Windows 8.1.

Antivirus pentru Windows 8.1

AV-Test a testat 22 de produse si poate recomanda multe dintre ele

Antivirus gratuit sau produs comercial?

Nivelul de detectie in Windows 8.1

Majoritatea produselor au demonstrat rezultate bune in testul pentru blocarea amenintarilor malware.

Antivirus gratuit sau produs comercial?

Avira, Bitdefender si Kaspersky au obtinut rezultate maxime

Specialistii laboratorului au alocat pana la 6 puncte in fiecare categorie de evaluare – protectia, performanta si nivelul de utilizare. Astfel, rezultatul maxim posibil este de 18 puncte. In testul din luna august doar produsele comerciale de la Avira, Bitdefender si Kaspersky au reusit de demonstreze rezultat maxim. Alte 7 produse au putut acumula de la 17 pana la 17,5 de puncte – printre care si antivirusul gratuit Panda.

Si anume, in testul de performanta 11 produse au putut obtine 11 puncte si 6 produse au obtinut 5,5 puncte. In general, este un rezultat bun pentru antivirus. Testul de protectie a fost din doua etape. In prima etapa antivirusul trebuia sa detecteze 330 de amenintari necunoscute. In a doua etapa produsul trebuia sa reziste la 45000 de amenintari cunoscute din setul special AV-Test.

Una din concluziile testului se bazeaza pe indicatorul Windows Defender – nu trebuie sa te bazezi pe posibilitatile sale de protectie. Cercetatorii au atribuit produsului doar 0,5 puncte pe baza nivelului de detectie, care este egal cu 87 si 92 de procente in ambele faze. Acesta este un rezultat slab pentru o protectie stationara.

Avira Antivirus Pro: numarul de puncte maxim pentru protectie, performanta si nivelul de utilizare.

Antivirus gratuit sau produs comercial?

Kaspersky Internet Security: acest produs a repetat rezultatul maxim.

Antivirus gratuit sau produs comercial?

Bitdefender Internet Security: la fel ca in testele anterioare din acest an, produsul a putut obtine numarul maxim de puncte.

Antivirus gratuit sau produs comercial?

Incarcarea grea sistemului in unele cazuri

Pentru masurarea impactului asupra performantei sistemului s-au accesat pagini web, s-au initiat descarcari, s-au instalat aplicatii si s-au efectuat operatiuni cu fisiere pe un sistem de test cu rerefire la timp. Ulterior intreaga procedura a fost repetata cu o protectie instalata, si s-a masurat timpul, pentru comparare. In timp ce majoritatea produselor ofera protectie buna, unele obtin acest lucru prin incarcarea grea a sistemului. De exemplu G Data, care a obtinut 6 puncte pentru protectie si doar 4 puncte pentru performanta. Rezultate similare au demonstrat Ahnlab, Norman, Quickheal si ESET. Quickheal si ESET au primit doar 3 puncte din cauza impacatului mare asupra performantei sistemului de test.

De asemenea sunt interesante indicatorii de performanta Windows Defender. Produsul incetineste navigarea pe web, descarcarea si copierea fisierelor. Testerii au acordat produsului doar 3 puncte din 6 in aceasta categorie.

Practic lipsesc alarme false

Din punctul de vedere al utilizatorului obisnuit, programul antivirus ar trebui sa asigure o protectie automata fara interventia utilizatorului pentru luarea deciziilor controversate. In caz de alarme false, astfel de decizii este o reactie negativa a utilizatorului: de obicei sunt blocate fisiere de incredere.

Pentru a simula situatia utilizarii zilnice, pe calculatoarele de testare AV-Test au fost accesate mai mut de 500 de site-uri, au fost instalate si rulate zeci de aplicatii. In plus, scanerul antivirus trebuia sa verifice mai mult de 1,2 milioane de mostre sigure.

Rezultatele vorbesc de la sine: 15 produse au avut pana la 2 alarme false, ceea ce a permis sa obtina maximum de 6 puncte. Alte 3 produse au primit cate 5,5 puncte, si inca 4 produse – cate 5 puncte.

Protectia eficienta si rezultate excelente

Daca nu luam in considerare Windows Defender, nici un produs dintre cele testate nu a avut rezultate ingrozitoare. 10 din 21 de produse testate au obtinut de la 17 pana la 18 puncte. Alte 9 au primit de la 14 pana la 16 puncte.

Rezultatul maxim au obtinut produsele Avira, Bitdefender si Kaspersky. 17,5 puncte au primit produsele de securitate de la McAfee, Symantec, iar Trend Micro s-a apropiat de ei la o distanta minima.

Cel mai bun antivirus gratuit potrivit rezultatului testului este Panda, care a obtinut 17 puncte. Alte produse gratuite de la Avast si Comodo au primit 16 si 14,5 puncte respectiv. Pentru comparare, Windows Defender a acumulat 9,5 puncte in trei teste.

Recomandari pentru o protectie maxima de la Andreas Marx, directorul executiv AV-Test

Cum zice vechea zicala: “Mai bine sa previi boala, decat sa o tratezi”. Aceasta zicala este actuala si in securitatea informatica. Daca vei respecta sfaturi simple, riscul de infectie cu programe malware sau pierderea datelor se va reduce.

  1. Actualizeaza la timp toate aplicatiile Windows. Setarile serviciului Windows Update ar trebui sa fie setate pentru obtinerea si instalarea automata a actualizarilor, deoarece acestea permit remedierea rapida a gaurilor de securitate. Dar nu doar sistemul de operare are nevoie de actualizari. Aplicatii cum ar fi Chrome, Firefox, Flash Player si Adobe Reader sunt cunoscute ca surse pentru atacuri malware.
  2. Fi intotdeauna suspicios. Nicioadata nu trebuie sa ai incredere in e-mailuri si link-uri ciudate. Uneori este suficient sa pui cursorul mouseului pe link si adresa resursei malware se va afisa in panoul browserului. Aceasta masura permite identificarea link-urilor false, cum ar fi “amazon.mailfake.to” – domeniul actual se afla la sfarsitul link-ului.
  3. Creeaza backup a datelor. Efectueaza regulat procedura de backup a fisierelor importante – incepand cu fotografii si terminand cu documente confidentiale. Aceste date pot fi pastrate pe servere in cloud sau pe un medii de stocare externe. In cele din urma, infectia malware poate duce nu doar la pierderea datelor, dar si la defectarea hard disk-ului sau calculatorului.

Traducere Antivirus-Free.ro. Sursa AV-Test

Antivirus gratuit sau produs comercial?
5 (100%) 5 votes

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *