Angajatorii au dreptul sa supravegheze comunicatiile pe internet a salariatilor


Intr-o decizie recenta Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca angajatorul are dreptul sa controleze reteaua sa, inclusiv orice cumunicare a salariatilor sai.
In cazul de fata, reclamantul a pretins, ca au fost incalcate drepturile sale, comunica cu logodnica si fratele sau de pe calculatorul companiei si in timpul programului de munca, utilizand o aplicatie pentru mesagerie instant, instalata in scopul de munca. Ca urmare, a fost concediat. In timpul procesului s-a demonstrat ca aceste comunicatii personale incalcau politica companiei, in cadrul carei este interzis angajatilor companiei sa trimita mesaje personale in timpul programului de lucru.

Instanta de la Strasbourg a luat o decizie impotriva salariatului, si a decis ca actiunile angajatorului nu au fost nerezonabile, deoarece a vrut sa se asigure, ca angajatii isi indeplinesc indatoriile profesionale in timpul orelor de munca.

Politica companiei

Verifica politica comportamentului la locul de munca, deoarece unii angajatori permit utilizarea judicioasa a sistemelor corporative in scopuri personale (de exemplu, dupa orele de munca), iar altii pot interzice.

Angajatorul tau trebuie sa te informeze, daca intentioneaza sa monitorizeze convorbirele tale electronice sau utilizarea internetului, iar acest lucru trebuie sa fie trecut in contractul de munca, sau in alte documente, care reglementeaza policita de utilizare a resurselor companiei la locul de munca.

In cazul in care in compania ta este permisa utilizarea dispozitivelor personale pentru scopuri de munca (BYOD), angajatorul trebuie sa-ti ofere toate informatiile privind monitorizarea comunicatiilor, care sunt executate pe propriul dispozitiv in scopuri de munca.

In acelasi timp, trebuie sa ia in considerare modul in care politica sa afecteaza motivatia personalului si performanta pentru realizari maxime.

Este o convorbire privata

Desi actiunile angajatorior, care au posibilitatea de a monitoriza comunicatiile personale sau impune interdictii asupra lor in timpul orelor de munca, pot fi neplacute – acestea sunt complet legitime.

Daca nu doresti ca angajatorul sa-ti citeasca convorbirele personale, comunica doar de pe dispozitive personale si in afara orelor de munca.

Angajatorii au dreptul sa supravegheze comunicatiile pe internet a salariatilor
5 (100%) 1 vote

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *