Am nevoie de antivirus, daca sunt atent pe Internet?


Cand vine vorba de protectia antivirus, toti utilizatorii se impart in doua tabere.
Unii sustin ca nu au nevoie de antivirus, deoarece sunt atenti pe Internet si se bazeaza pe bunul simt, iar altii sustin ca in ziua de astazi protectia antivirus este o necesitate.

Afirmatia, ca antivirusii sunt necesari doar pentru utilizatorii iresponsabili este un mit. In epoca, cand vulnerabilitatea zero-day este descoperita si vanduta de grupuri infractionale cu o viteza alarmanta, chiar si utilizatorii cei mai precauti sunt vulnerabili.

Bunul simt – protectia suplimentara

Multi utilizatori sunt de parere, ca pot infecta calculatorul cu un program malware doar daca vor descarca fisiere suspecte, vor utiliza programe piratate, vor accesa site-uri dubioase sau vor efectua unele actiuni potentiali periculoase, de exemplu, activarea plugin-ului Java in browser. Este total gresit. Cele mai populare metode de raspandire a programelor malitioase nu sunt singurile.

Am mentionat despre amenintarea zero-day – vulnerabilitatea, pe care infractorii cibernetici o detecteaza prima data. La evenimente speciale, cum ar fi Pwn2Own si Pwnium, participantilor se ofera sa puna in pericol un program complet curat, cum ar fi Chrome, Firefox, Internet Explorer, Adobe Flash pentru o recompensa financiara. Aceste browsere si plugin-uri cad inevitabil, doarece participantii utilizeaza vulnerabilitatile deschise pentru a compromite securitatea produsului.

Ca o regula, vulnerabilitatile sunt remediate dupa detectare, doar ca apar alte vulnerabilitati.

Cu alte cuvinte, calculatorul tau poate fi infectat doar datorita accesarii unui anumit site. In timp ce in zilele noastre chiar si un site de incredere poate fi compromis folosind unitatile de anunturi sau vulnerabilitatea sistemului de management al continutului – crede-ma, se intampla destul de des.

Antivirus – ultimul nivel de protectie

Daca site-ul web utilizeaza vulnerabilitatea securitatii browserului sau plugin-ului pentru compromiterea calculatorului, atunci in cazul unui atac de succes pe dispozitiv pot fi instalati keyloggers, troieni, rootkit-uri si alte obiecte periculoase. Programe malware moderne de regula sunt monitorizate de catre infractorii criminali si sunt concepute pentru colectarea informatiilor financiare sau utilizarea calculatorului pentru un botnet mare.

Daca vulnerabilitatea de tip zero-day ofera atacatorului posibilitatea de a infecta sistemul, antivirusul ramane ultimul nivel de protectie. Bineinteles, antivirusul poate sa nu protejeze impotriva unei vulnerabilitati, dar cel mai probatil va putea detecta si muta in carantina programul malware, inainte ca acesta sa poata provoca pagube. Antivirusul nu trebuie sa fie singurul nivel de protectie (regula navigarii pe Internet in conditii de siguranta de asemenea joaca un rol important), dar este necesar ca o legatura necesara in strategia securitatii.

Pentru ce sa renunti la antivirus?

Unii utilizatori sunt de parere ca programul antivirus ingreuneaza functionarea sistemului. Da, este adevarat, unii ingreuneaza. Versiunile vechi Norton si McAfee intradevar afectau mai puternic functionarea calculatorului, comparativ cu un virus. In plus, unile programe antivirus moderne sunt pline cu notificari publicitare si intentii de a achizitiona un produs avansat.

Cu toate acestea, in ultimul timp situatia s-a imbunatatit. Calculatoarele au devenit atat de rapide, incat programul antivirus nu incarca sistemul, ca inainte.

In plus, sistemul de operare Windows 10 este echipat cu antivirus gratuit, ceea ce garanteaza respectarea resurselor calculatorului. El nu ofera pentru instalare programe suplimentare, nu afiseaza anunturi si nu iti vinde nimic.

Prudenta te va ajuta

Antivirusul este unul din nivelurile de protectie. Nu exista nici un antivirus ideal, ceea ce este confirmat de rezultatele testelor independente. Daca nu esti atenti, te poti infecta cu programe malware, chiar daca folosesti un antivirus.

Fii atent cu fisierele, pe care le descarci si rulezi, actualizeaza sistemul de operare, elimina programe vulnerabile, cum ar fi Java, etc., dar nu renunta la protectia antivirus doar pentru ca esti destul de atent. Vulnerabilitatea de tip zero-day in browser sau plugin poate deschide usa pentru infectii, iar antivirusul va fi ultimul nivel de protectie.

Programe malware in ultimii ani s-au schimbat dramatic. Acum cele mai multe dintre amenintari sunt create de infractorii criminali pentru a sustrage castiguri financiare. Programul antivirus te va ajuta sa ramai cu un pas inaintea atacatorilor, iar acest lucru este o baza importanta pentru utilizarea lui.

Sursa How-To Geek

Am nevoie de antivirus, daca sunt atent pe Internet?
5 (100%) 2 votes

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *