10 semne ca ai calculatorul virusat


Chiar daca respecti toate regulile de securitate: actualizezi periodic toate programele instalate, eviti spamul ca pe o ciuma, niciodata nu accesezi link-urile suspecte si (bineinteles!) folosesti program antivirus – inca poti ajunge in epoca neagra a calculatoarelor, cand calculatorul tau este infectat cu virusi. Dar cum putem afla despre asta? Iata 10 semne, care pot indica faptul ca calculatorul tau este infectat.

10 semne ca ai calculatorul virusat

1. Erori neasteptate. Daca vreodata ai experimentat asa ceva, atunci intelegi despre ce este vorba. Sistemul ruleaza instabil, in mod regulat apare «ecran albastru» (salut, Windows!) – este un semn ca ceva este gresit. Daca acest lucru se intampla, neaparat scaneaza sistemul pentru prezenta infectiei.

2. Sistemul ruleaza lent. Daca in prezent nu folosesti aplicatii consumatoare de resurse, dar calculatorul ruleaza lent, atunci exista in motiv de intrebare, daca nu cumva calculatorul este infectat.

3. Activitatea hard disk-ului excesiva. La fel, daca ai observat ca hard disk-ul functioneaza excesiv, chiar daca calculatorul este inactiv (verifica, poate ruleaza servicii in fundal!), ar putea fi un semn ca cineva sau ceva umbla in fisierele tale.

4. Windows ciudat. Daca apar ferestre ciudate in momentul pornirii sistemului, mai ales daca impiedica accesul tau la mediile de stocare, inseamna ca ceva nu este in regula.

5. Mesaje ciudate. Daca in timpul lucrului apar ferestre de dialog ciudate, in care se spune ca un program sau fisier nu poate fi deschis, este un motiv de a verifica sistemul.

6. Programele functioneaza ciudat. Daca programele tale dispar fara motiv sau pornesc fara ajutorul tau si/sau primesti notificari ca programul incearca sa obtina acces la Internet fara acordul tau, atunci acest lucru poate fi un avertisment serios ca calculatorul tau este infectat.

7. Activitatea de retea abuziva. Daca router-ul tau in mod constant clipeste, ceea ce indica o activitate mare de retea, iar tu in acel moment nimic nu descarci si nu folosesti programe care necesita acces la Internet, atunci ceva nu este in regula.

8. E-mail instabil. Daca corespondenta ta nu se trimite sau cineva din agenda ta se plange ca primeste mesaje ciudate de pe adresa ta (pe care tu nu le-ai scris!), este un semn ca cineva se foloseste de contul tau. Poate acel cineva ti-a furat si datele de acces.

9. IP-ul tau este in lista neagra. Daca primesti o astfel de notificare, ar trebui sa te intrebi daca nu este ceva la mijloc. Poate sistemul tau este spart si il folosesc pentru a trimite mesaje spam.

10. Inchiderea neasteptata a antivirusului. Multe programe malware pentru propria siguranta pot dezactiva antivirusul, inainte ca acesta sa identifice virusul. Daca antivirusul tau brusc s-a dezactivat, atunci inseamna ca ai o problema foarte mare.

Metoda cea mai sigura de a afla daca sistemul tau este infectat – este scanarea sistemului cu ajutorul antivirusului. Daca nu ai antivirus sau banuiesti ca nu functioneaza corect, atunci poti descarca versiunea de proba Kaspersky Internet Security, si sistemul tau va fi reparat.

Sursa: Kaspersky

10 semne ca ai calculatorul virusat
5 (100%) 1 vote

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *