10 ani AV-Comparatives: istoria unui laborator


In 10 ani de existenta laboratorul AV-Comaratives a testat 36 de produse de securitate.

10 ani AV-Comparatives: istoria unui laborator

Multi utilizatori inteleg importanta unei protectii eficiente doar in cazuri, cand se confrunta cu o infectie pe calculator. Un caz similar s-a intamplat cu Andreas Clementi – calculatorul a fost infectat cu virusul “November 17” (in anul 1993). In anul 1999 Andreas a inceput sa testeze diferite produse de securitate in cadrul unui proiect la Universitatea din Innsbruck. Mai tarziu s-a intalnit cu Peter Stelzhammer, si au inceput amandoi sa publice rezultatele testelor pe site-ul av-comparatives.org. Acum echipa laboratorului este formata din cateva zeci de specialisti, si aproape toti sunt absolventii facultatii. In plus, o contributie esentiala o ofera voluntarii din 20 de tari si 8 universitati diferite.

10 ani de teste

In toti acesti 10 ani de existenta, laboratorul AV-Comparatives a testat 36 de produse de securitate de la diferiti furnizori. Unele produse nu au putut face parte din programul de testare, din cauza unei competitei pentru loc. Scopul laboratorului este de a testa 16 – 20 de produse de securitate, desi in ultimul timp programul de testare contine mai mult de 20 de participanti, deoarece utilizatorii, publicatiile online si reviste IT solicita mai multe informatii.

Printre dezvoltatorii produselor de securitate, care participa regulat la teste AV-Comparatives: Avast, AVG, Avira, Bitdefender, ESET, F-Secure, Kaspersky Lab si McAfee. Aceste companii intotdeauna cauta sa imbunatateasca produsele sale. Uneori, rezultatul slab in test a dus la imbunatatirea eficientei protectiei.

10 ani AV-Comparatives: istoria unui laborator

Odata cu dezvoltarea laboratorului s-a dezvoltat si infrastructura informationala organizatiilor afiliate. Si anume, in anul 2004 gazduirea a fost oferita de Universitatea din Innsbruck. Site-ul nu avea interfata grafica si era folosit doar pentru pastrarea fisierelor cu rapoarte de tip text. Primul site cu interfata avea un design foarte simplu si o coloana cu meniu. Cinci ani mai tarziu partea de design si usurinta de utilizare au fost modificate, precum si au fost adaugate sondaje si studii. In 2013 site-ul din nou a fost modificat, au aparut rapoarte a testelor proactive si comportamentale. Sa speram ca site-ul va continua sa evolueze si la urmatoarea modificare va fi mai atractiv si mai usor de utilizat.

Teste si review-uri

AV-Comparatives initial a inceput sa efectueze teste simple a programelor antivirus, destinate protectiei sistemului de operare Windows. Acest test este efectuat si in ziua de astazi. In anul 2008 laboratorul a inceput sa efectueze si teste pentru alarme false, confirmand ca produsele de securitate n-ar trebui sa obtina note mari din cauza sistemului prea sensibil la detectia euristica.

De la infiintarea laboratorului a fost adaugat un numar mare de teste, cel mai notabil dintre acestea este test dinamic in conditii apropiate de utilizarea reala. Pentru prima data acest test a fost efectuat in anul 2010 si de atunci a devenit standardul, dupa care sunt comparate celelalte teste.

10 ani AV-Comparatives: istoria unui laborator

Un alt test este protectia proactiva, lansat in anul 2004. A fost lansat ca un simplu control componentelor euristice, si mai tarziu a inceput sa includa protectia proactiva comportamentala in timpul rularii programelor malware.

AV-Comparatives de asemenea masoara impactul programelor antivirus asupra performantei sistemului intr-un test separat. Testele de protectie impotriva phishing si control parental reflecta eficacitatea produselor in combaterea amenintarilor si resurselor web cu continut periculos.

Teste recunoscute la nivel mondial

Laboratorul lucreaza pentru oricine, astfel activitatea sa este sustinuta de numeroase institutii academice si publice, inclusiv guvernul Austriei, Uniunea Europeana, Universitatea din Innsbruck, Universitatea de Stiinta si Tehnologie din Hong Kong, Universitatea de Stiinta si Tehnologie din Taiwan, Universitatea Brandeis si Centrul Educational Innsbruck.

Datorita faptului ca activitatea AV-Comparatives este subventionata, laboratorul primeste o taxa de intrare de la dezvoltatori, care ofera posibilitatea de a participa la testare. Toti furnizorii achita aceeasi taxa, asigurand neutralizarea absoluta.

Rezultatele testelor AV-Comparatives sunt folosite de aproate toate editiile de IT, precum si de analistii Gartner, Forrester si alte companii de consultanta si cercetare, si adesea sunt citate de catre producatorii programelor antivirus.

Publicatiile laboratorului sunt folosite ca informatii de referinta in universitati. Reprezentantii produselor de securitate si jurnalistii pot vizita birourile laboratorului si urmari procedurile de testare. Rezultatele unor teste sunt regulat publicate de catre reviste de IT, cum ar fi Computerbild, Chip, PCgo, PC Magazine, etc.

In acest moment AV-Comparatives este membru al multor organizatii, in special organizatii necomerciale pentru standardizarea metodelor de testare (AMTSO), grupul european de experti in domeniul securitatii IT (EICAR) si Asociatia de cercetatori a produselor de securitate din Asia (AVAR).

AV-Comparatives a fost certificat de catre compania internationala TUV Austria si a primit certificarea ISO 9001 pentru sistemul de management “Testarea independenta produselor de securitate”. Recertificarea are loc in fiecare an. In plus, AV-Comparatives a primit premii la diferite conferinte si evenimente.

Participarea la conferinte joaca un rol important pentru laborator. Laboratorul a participat la urmatoarele conferinte: Virus Bulletin, BlackHat, DefCon, FIRST, MalCon, AMTSO, EICAR, AVAR, RSA, CARO, InfoSecurity, SourceConference, WATeR si Bsides.

AV-Comparatives este unul dintre putinele laboratoare, care efectueaza teste comparative – adica evalueaza rezultatele participantului comparand cu alte produse testate, si nu se lemiteaza la procedurile de certificare. Date statistice privind numarul de teste, si produse testate sunt prezentate in tabelul de mai jos (decembrie 2014):

10 ani AV-Comparatives: istoria unui laborator

AV-Comparatives recunoaste ca imbunatatirea metodelor de testare programelor periculoase permite sa ofere rezultate relevante. Laboratoarele de testare trebuie sa imbunatateasca procedurile de testare pentru a corespunde schimbarilor rapide programelor periculoase.

10 ani AV-Comparatives: istoria unui laborator
5 (100%) 2 votes

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *