Vulnerabilitatea Android si neglijenta utilizatorilor


Conceptul BYOD a devenit o sursa de probleme pentru administratorii de sisteme, care au de a face si cu programe mobile periculoase, a caror marime si diversitate creste necontrolat. Situatia este agravata si prin popularitatea sistemului de operare mobil Android, care in sine este problematic. De dezvoltarea dispozitivelor pe baza acestui sistem de operare se ocupa multe companii, care adauga unele modificari. Google de curand a inceput sa ia masuri pentru a contracara fragmentarea sistemului.
La randul lor, producatorii dispozitivelor sunt interesati ca cumparatorii sa cumpere dispozitive noi, si sa nu actualizeze sistemul de operare, astfel pe dispozitivele vechi instalarea versiunilor noi Android nu este posibila intotdeauna.

Potrivit tabelului din Wikipedia, versiunea platformei 4.1.x ocupa pozitia de lider in clasamentul popularitatii (36,5%), pe locul al doilea ramane versiunea veche Gingerbread 2.3.3-2.3.7, care pana de curand ocupa pozitia de lider chiar daca are o multime de vulnerabilitati netratate si bug-uri, remediate in versiunile ulterioare. Putem intelege pe utilizatori: atat timp cat smartphone-ul sau tableta functioneaza relativ normal, nimeni nu va cumpara un dispozitiv nou cu sistem de operare actual.

Exista, de asemenea, o multime de magazine neoficiale cu aplicatii pentru Android, in care gradul de control asupra «loialitatii» aplicatiilor este mult mai mic in comparatie cu oficialul Google Play.

Unde s-a ajuns acum? 99% din programe malware pentru dispozitive mobile se scriu pentru cea mai raspandita platforma mobila Android.

Cum reactioneaza utilizatorii? Nepasator!!!

Conform rezultatelor din studiul de riscuri utilizatorilor, efectuat de B2B International in acest an, 85% din utilizatorii tabletelor si 84% din utilizatorii smartphone-uri detin dispozitive bazate pe Android. Cu toate acestea, 13% din utilizatori evit Android din motive de securitate, iar 27% din utilizatori s-au confruntat cu programe malware mobile.

In acelasi timp, doar 40% din utilizatorii de smartphone-uri si 42% din utilizatorii de tablete au instalat solutii de securitate.

88% din utilizatorii de tablete si 96% din utilizatorii de smartphone-uri pastreaza datele importante pe dispozitive, si doar 19% si 17% respectiv s-au gandit sa foloseasca criptarea pentru a proteja datele importante.

Si doar 25% din utilizatorii dispozitivelor mobile folosesc solutii de securitate pentru a fi protejati impotriva furtului. In cele mai multe cazuri sunt aplicatii preinstalate.

Vulnerabilitatea Android si neglijenta utilizatorilor
Ti-a placut acest articol?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *