Software-ul piratat este din ce in ce mai popular


Compania IDC a publicat un studiu (pdf) privind pirateria software. Rezultatele studiului sunt dezamagitoare pentru organizatiile care se ocupa de protectia proprietatilor intelectuale. In ciuda tuturor masurilor luate, sute de aresturi si mii de raiduri a politiei, software-ul piratat este din ce in ce mai popular. Potrivit IDC, din anul 2006 numarul de instalari software-ului piratat la nivel global a crescut de trei ori, iar acum numarul de softare piratat este de aproximativ 33%.

 Software piratat este din ce in ce mai popular

Studiul a fost comandat de compania Microsoft: compania IDC a estimat procentul de software piratat pe calculatoarele utilizatorilor si corporative. S-a ajuns la concluzica ca popularitatea software-ului piratat creste mai repede, decat numarul de calculatoare.

Dupa instalarea software-ului piratat se presupune ca utilizatorii au probleme: in 45% din cazuri calculatorul ruleaza mai greu, in 34% din cazuri software-ul pur si simplu nu functioneaza, iar in 30% din cazuri apar o multime de ferestre pop-up, si in 17% din cazuri trebuie reformatat hard disk-ul. Potrivit sondajului, doar 23% dintre utilizatori cu software-ul piratat niciodata n-au avut probleme.

Pentru a recuparea informatiile si alte aspecte legate de virusi din cauza utilizarii software-ului piratat utilizatorii cheltuiesc miliarde de dolari: aproximativ 22 miliarde pe an, potrivit IDC. Companiile au pierderi mult mai mari. Astfel, pierderea directa companiilor, potrivit IDC, este estimata la $114 miliarde (in anul 2013), iar indirecta, tinand cont de spargerea infrasctructurii corporative, poate ajunge la $350 miliarde.

In sectorul corporativ factorul negativ este faptul ca companiile permit angajatilor sa instaleze software. Aproximativ 25% din companii au recunoscut ca angajatii lor au facut asta cel  putin o data in ultimii doi ani.

Software-ul piratat este din ce in ce mai popular
Ti-a placut acest articol?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *