Santa – antivirus pentru Mac de la Google


Google a dezvoltat Santa, propriul antivirus pentru Mac. Este o aplicatie simpla, care monitorizeaza fisiere executabile si blocheaza pe acelea, care se afla in lista neagra.
Orice persoana poate continua munca asupra Santa, deoarece acest proiect este cu codul sursa deschis (open surce).

Compania Google a dezvoltat antivirus gratuit pentru calculatoare cu sistemul de operare Apple OS X, numit Santa. Codul sursa este publicat sub licenta deshisa pe site-ul GitHub.

Santa consta dintr-un nucleu extins, care monitorizeaza fisiere executabile; componenta (daemon), ruleaza in fundal si ia decizii bazate pe continutul bazei de date SQLite; agentul interfetei grafice, conceput pentru afisarea notificarilor in caz de intentia de a bloca programe suspecte, si utilitarul de linia de comanda pentru a gestiona sistemul si sincronizarea bazei de date cu serverul.

Principiul de functionare este simplu. Blocheaza fisiere executabile, care se afla in lista neagra. Este un modul standard de functionare (Monitor). In alt modul Santa permite rularea doar acelor fisiere, care se alfa in lista alba (Lockdown). Modificarile, introduse manual in lista, sunt incarcate pe server, unde devin disponibile pentru antivirus de pe alte calculatoare.

Santa nu este primul instrument lansat de Google pentru aceste scopuri. Aceste instrumente includ Simian – propriul sistem de implementarea software, si Cauliflower Vest – sistem de recuperare cheilor a functiei de criptare VileVault.

Google recomanda utilizarea Santa doar in scopuri de testare. Aplicatia contine o serie de erori, pe care Google intentioneaza sa le elimine in viitorul apropiat.

Santa – antivirus pentru Mac de la Google
5 (100%) 1 vote

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *