Primul virus pentru telefon mobil Cabir implineste 10 ani


Anul 2014 a inceput cu descoperirea bootkit-ului pentru Android, care este capabil sa modifice firmware-ul telefonului. S-a intamplat chiar acum cand primul virus pentru telefon mobil implineste 10 ani. Compania Forinet a decis sa sarbatoreasca acest eveniment si a publicat raportul «La multi ani, virusi pentru telefon mobil!».
Vierme Cabir ester primul virus. A fost scris pentru a infecta telefoane mobile Nokia Series 60. Pe ecranul telefonului infectat aparea cuvantul “Caribe”. Infectia se raspandea prin Bluetooth. Autorii virusului pana acum nu sunt cunoscuti, expertii cred ca viermele a fost scris de grupul de hackeri 29A, ca o demonstratie conceptuala.

In anii urmatori malware-ul stapanea alte platforme mobile: in anul 2005 viermii au invatat sa se raspandeasca prin MMS, in anul 2006 au aparut virusi pe Java, in anul 2009 s-au predat sistemele de operare Windows Mobile, BlackBerry si iOS, precum si a aparut primul botnet mobil. In anul 2010 a cazut Android si a inceput «dezvoltarea industriala» platformei mobile.

In prezent, Android a devenit platforma majora pentru raspandirea virusilor. Dupa unele estimari, 99% din malware din lume se raspandeste pe acest sistem de operare.

In anul 2013 sistemul antivirus FortiGuard Labs verifica peste 1300 de aplicatii malware noi in fiecare zi, iar acum baza de date contine mai mult de 300 de familii de malware pentru Android si mai mult de 400 000 de aplicatii malware specifice pentru Android.

Primul virus pentru telefon mobil Cabir implineste 10 ani
Ti-a placut acest articol?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *