«Like» pe Facebook poate oferi informatii despre utilizatori


Societatile comerciale, organizatiile guvernamentale, precum si prietenii de pe Facebook pot afla informatii despre utilizatori, pe care acestea n-ar dori sa le divulge.

Cercetatorii de la Universitatea Cambridge au declarat ca exprimarea de aprobare in retele sociale poate dezvalui despre utilizatori informatii confidentiale. Astfel, potrivit raportului prezentat de Michal Kosinski, David Stillwell si Thore Graepel, cu ajutorul «aprecierilor» pe Facebook utilizatorul poate dezvalui date confidentiale, cum ar fi varsta, sexul, IQ-ul, orietarea sexuala, convingeri politice sau religioase si chiar utlizarea de substante psihotropice.

In studiu au luat parte mai mult de 58 de mii de voluntari, care au oferit oamenilor de stiinta datele sale demografice, precum si rezultatele mai multor teste psihometrice. Utilizatorii dadeau «like» pe Facebook, exprimand aprobarea fotografiilor, statuturilor, muzicii, paginilor de sport, precum si cartilor, si in 80% oamenii de stiinta au reusit sa afli informatiile private a utilizatorilor. Datorita «like-urilor», cercetatorii au reusit sa afli preferintele sexuale a utilizatorilor in 88% de cazuri, etnia – in 95%, precum si convingerile politice in 85%.

«Like-urile reprezinta o clasa universala a inregistrarilor digitale, cum ar fi interogarile de cautare in motoare de cautare, istoricul browser-ul web, achizitii cu cardul de credit. Cu toate acestea, spre deosebire de aceste informatii, like pe Facebook este public in mod implicit» – au declarat cercetatorii.

Informatiile despre utilizatori pot fi folosite pentru a imbunatati serviciile online, cu toate acestea, expertii avertizeaza ca acest fapt poate avea consecinte negative, mai ales cand accesul la datele utilizatorilor sunt oferite fara stirea lor.

«Cu ajutorul unui software special, societatile comerciale, organizatiile guvernamentale, precum si prietenii de pe Facebook pot afla informatii despre utilizatori, pe care acestea, probabil, n-ar dori sa o divulge» – au concluzionat cercetatorii.

«Like» pe Facebook poate oferi informatii despre utilizatori
Ti-a placut acest articol?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *