eScan: internet – sursa principala de virusi


82% dintre virusi descoperiti «se ascund» in fisiere cu extensia PHP, HTML si EXE.

Goving Rammurthy, CEO al eScan MicroWorld, dezvoltatorul de solutii antivirus, a povestit despre tendinte recente a amenintarilor informatice in lume.

Numarul de programe malware creste constant, si in viitorul apropiat poate ajunge la proportii epidemice. Raspandirea virusilor in lumea digitala nu are limite, si chiar cu toate posibilitatile disponibile pentru a neutraliza activitatea comunitatii cibernetice, in ziua de astazi nu este posibila.

Lupta cu hackerii si creatorii de virusi, care imbunatatesc abilitatile sale, devine tot mai dificila. De exemplu, atacatorii s-au invatat sa ascunda canale digitale de distributie a amenintarilor, ceea ce face dificila monitorizarea si analiza activitatii online.

Se schimba si calea de raspandire, daca in trecut infractorii cibernetici preferau corespondenta e-mail pentru a raspandi virusi, in ziua de astazi pozitiile de lider ocupa atacurile in timp real. De asemenea, se observa o crestere a aplicatiilor malitioase, care sunt mult mai potrivite pentru atacatori.

Potrivit testelor eScan, amenintarile web predomina printre programe malware: 82% dintre programe malware detectate – fisiere cu extensia PHP, HTML si EXE, iar MP3, CSS si PNG – mai putin de 1%. Acest lucru demonstreaza ca alegerea hackerilor – este Internetul, si nu atacuri folosind vulnerabilitatea software.

Amenintarile au o natura polimorfe, iar acest lucru inseamna ca programele malware pot fi cu succes rescrise de la distanta, ceea ce le face dificile de detectat. Astfel, probabilitatea mare de infectare este legata si prin accesarea site-urilor. Potrivit datelor eScan MicroWorld, numarul de link-uri redirectionale si descarcari ascunse (drive-by-download) pe site-uri compromise a crescut cu mai mult de 20% in ultimele doua luni.

Retele sociale de asemenea extind posibilitatea de livrare a amenintarilor. De exemplu, un banner pe Facebook, care oferea utilizatorului posibilitatea de a schimba culoarea paginii in culoarea rosu, albastru, galben sau alte culori. Bannerul atractiv continea un link, care redirectiona pe utilizator catre un site fraudulos. Astfel, in mainile atacatorilor ajungea informatia confidentiala, care se folosea sau se vindea pentru a obtine profituri ilegale.

Prin urmare, antivirusii, care se bazeaza pe semnaturile traditionale, in ziua de astazi sunt ineficiente, deoarece nu pot proteja bine impotriva amenintarilor online in timp real. Antivirus, care se bazeaza pe tehnologia cloud si primeste informatii despre amenintari din «cloud», fac fata acestor sarcini.

«Luand in considerare toate cele de mai sus, putem presupune ca vom vedea cresterea activitatii malware si raspandirea programelor malware, care, desigur, doar va creste. Utilizatorii de Internet ar trebui sa priceapa ca amenintarile vizeaza nu doar laptop-urile si PC-urile, dar si orice dispozitiv conectat la Internet. Utilizatorii trebuie din timp sa se gandeasca la protectie, si sa aleaga un antivirus bazat pe cele mai noi tehnologii» – insumeaza Goving Rammurthy, CEO al eScan MicroWorld.

eScan: internet – sursa principala de virusi
Ti-a placut acest articol?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *