Antivirus pentru Windows XP – ce sa folosim dupa incetarea sprijinului


Windows XP termina ciclul de viata peste trei luni – 8 aprilie 2014. Microsoft recomanda utilizatorilor sa treaca pe Windows 7 sau Windows 8. Dar, ce se va intampla cu antivirusi, cand se va termina suportul tehnic pentru Windows XP?
Microsoft recomanda utilizatorilor sa treaca pe Windows 7 sau Windows 8. Este un sfat bun, si totusi multi utilizatori vor continua sa foloseasca Windows XP si dupa aceasta data. Ce optiuni de protectie antivirus vor avea?

Decizia fortata

Nu fa greseli, daca ai posibilitatea sa treci pe un sistem de operare mai nou. Dupa ce Microsoft va termina munca de a elimina vulnerabilitatile si gaurile de securitate, Windows XP va fi ca o groapa de gunoi. Bineinteles, antivirusul poate bloca incercarile de a ataca vulnerabilitatile. Cu toate acestea, exista probabilitate mare ca nu va face fata. In practica normala exista o interactiune intre sistemul de operare complet actualizat si antivirus. Din aprilie Windows XP nu va putea sa indeplineasca partea sa de «parteneriat».

Epoca finalizata

Probabil, surpriza cea mai importanta este vestea ca Microsoft va sustine in continuare Microsoft Security Essentials (precum si solutii pentru protectia corporativa) pentru Windows XP pana pe 14 iulie 2015. Compania confirma acest lucru pe blogul personal: «Noi vom ajuta organizatiile sa migreze cu succes la noul sistem de operare».

Avira, Bitdefender si Trend Micro au anuntat AV-Test ca au planificat data finala pentru a sprijini produsele sale pentru Windows XP. Avira va opri sprijinul in data de 8 aprilie 2015, Bitdefender – ianuarie 2016 (2017 pentru solutii corporative), si Trend Micro – 30 ianuarie 2017. Daca inca folosesti Windows XP si folosesti unul din aceste produse, inca ai timp sa planifici trecerea la un sistem de operare mai nou.

Vom astepta si vom vedea

Jumatate dintre furnizori intrebati au declarat ca nu au planuri speciale pentru a opri sprijinul produselor sale pentru Windows XP, si vor continua sa ofere sprjin cel putin urmatorii doi ani. Unele companii au raportat termeni, dar au admis ca pot prelungi acesta data. Producatoru VIPRE compania ThreatTrack a promis sprijin pentru Windows XP pana in aprilie 2015 sau mai tarziu. Sophos va sprijini sistemul vechi pana la 30 septembrie 2015, in timp ce Norman si Qihoo vor continua sa lucreze cu sistemul de operare pana in ianuarie 2016. Toti acesti producatori pot prelungi suportul daca va fi necesar.

Entuziasm XP

Unii producatori au promis sprijin pe termen lung pentru Windows XP. «Kaspersky Lab» va continua sa sprijine pana in anul 2018 (2016 pentru solutii corporative). Webroot va lucra cu sistemul de operare pana in anul 2019 sau chiar mai mult. Symantec nu a luat nici o decizie cu privire la terminarea sprijinului pentru Windows XP. Pe de alta parte, pozitia produselor Norton prevede incetarea sprijinului, doar ca inca nu se cunosc toate informatiile.

Informatia detaliata despre pozitia producatorilor solutiilor antivirus si recomandarile utile pentru imbunatatirea sigurantei pot fi gasite pe site-ul AV-Test.

Pana la urma ce si cum va fi? Daca circumstantele te forteaza sa folosesti Windows XP, ar trebui sa tii cont ca nivelul de risc va creste. Si neaparat alege un antivirus care va continua sa sprijine acest sistem de opeare.

Antivirus pentru Windows XP – ce sa folosim dupa incetarea sprijinului
Ti-a placut acest articol?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *