AdBlock Plus consuma memoria RAM 1


Filtre de publicitate, cum ar fi AdBlock si AdBlock Plus (ABP) sunt considerate extensii standard pentru browser, care sunt instalate de toti utilizatorii avansati. Asa si programatorul australian Nicholas Nethercote s-a obisnuit cu ABP si de fiecare data se mira de abudenta publicitatii pe paginile web, cand foloseste calculatorul altcuiva. Nu este de mirare ca AdBlock Plus este cea mai populara extensie pentru Firefox, publicul sau – aproape 19 milioane de utilizatori, este aproximativ de trei ori mai mult decat la al doilea din cele mai populare extensii.
ABP previne incarcarea multor elemente si animatii grafice, lacomi de a consuma memoria. Ar parea ca consumul de memorie RAM si utilizarea procesorului ar trebui sa scada. Dar in realitate totul este invers, spune Nicholas Nethercote. El spune ca nu are nimic impotriva unui astfel de «schimb». La fel ca si milioane de utilizatori, el este dispus sa sacrifice o anumita cantitate de memorie RAM pentru a bloca anunturile publicitare. Doar ca situatia in sine este ciudata: se incarca mai putin continut, dar sarcina asupra resurselor de sistem este in crestere. In unele cazuri in mod semnificativ.

Si anume, dupa activarea ABP cantitatea memoriei libere imediat se reduce cu 60-70 MB. Sunt scripturi din filtre ABP.

In al doilea rand, se aloca suplimentar aproximativ 4 MB pentru fiecare iframe. Acest lucru se datoriaza incarcarii tabelului imens de stiluri in fiecare frame. ABP face asta pentru a ascunde elemente, care nu pot fi blocate. Unele pagini Web au o multime de frame, si in acest caz consumul de memorie este urias. Nicholas Nethercote ofera ca exemplu site-ul TechCrunch. Daca incarcam pagina si punem cursorul peste butoanele de retele sociale (sunt incarcate o multime de scripturi), consumul de merorie fara activarea extensiei ABP va fi 194 MB. Cu blocarea reclamelor publicitare consumul va ajunge pana la 417 MB.

Un alt exemplu – aceasta pagina cu 400 frame. Fara ABP consuma 370 MB, iar cu – 1960 MB.

Astfel, uneori putem accelera browserul dezactivand filtre de publicitate. Iar utilizatorii Firefox ar trebui sa stie ca consumul mare de memorie RAM nu intotdeauna este din cauza browserului.

AdBlock Plus consuma memoria RAM
Ti-a placut acest articol?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “AdBlock Plus consuma memoria RAM

  • alex ionut

    nu consumul RAM-ului e o problema. Suntem in 2014 si majoritatea au un minim de 2-4-8 GB. In plus, sa faci un upgrade la RAM e foarte ieftin. Problema pe care o vad eu, e in consumarea benzii de net. Acum am i7 haswell + 8 gb RAM, iar browser-ul merge foarte ok. Daca dezactivez doar Adblock, devine supersonic.